АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Доайенът на ОбС д-р Лилия Учкунова се сбогува с местния парламент

Съветниците се разделиха като приятели, а не като политически опоненти

Като приятели, а не като политически опоненти се разделиха днес кметът Иван Тотев и съветниците в последната за този мандат редовна сесия на местния парламент.

Дори в иначе потенциално конфликтната точка за бъдещето на галерията на Гладстон имаше едва едно осезаемо предизборно изказване- това на Камен Шишманов. Работата в закриващата сесия мина под знака на добрия тон, взаимните благодарности и дори комплименти.

Много от съветниците вероятно казаха последно сбогом на пленарната зала в тези си роли. Те са извън политическата игра в тазгодишните местни избори. Днес бе и официалното сбогуване на доайена на ОбС с местния парламент- д-р Лилия Учкунова.

„През всички години, през които бях в местната политика, вие бяхте пример и вдъхновение, благодарение на своята енергичност и способността ви да достигате до дълбочината на проблема, да го видите от всички страни и често да  критикувате. Беше огромно удоволствие да работим заедно в този общински съвет и заради мнението, препоръките и становищата ви, които направиха така, че да взимаме по-мъдри и значими за нашите съграждани решения“, каза от трибуната кметът Иван Тотев и връчи букет на най-възрастната сред съветниците.

„Мисля, че в диалога се ражда истината. В този втори мандат израснахте много, казвам го с чисто сърце, защото фактите говорят”, отговори му д-р Учкунова. „Днес се разделям с вас и вие с мен. Приятелството остава. Остава и взаимната обич и уважение”, обърна се после и към колегите си тя.

Председателят на Общински съвет Савина Петкова изненада старейшините с албум със снимки на значимите места в града и почетен плакет с името им, логото на Европейска столица на културата и герба на град Пловдив.

„Бяхме заедно тези 4 години. Благодаря ви, за мен беше чест да съм председател на Общински съвет. Когато една врата се затвори, друга се отваря. Пожелавам ви успех”, обърна се към колегите си Савина Петкова.

„Не съм имал и секунда съмнение, че вие може да бъдете прекрасен председател на Общинския съвет и не случайно ви подкрепихме. И сега, 4 години по-късно, вече съм абсолютно удовлетворен от работата и от факта, че успяхте да балансирате между различни политически интереси и различни виждания за бъдещето на Пловдив и понякога влизахте в остри конфронтации в Общинския съвет. Благодаря ви за работата през тези 4 години от името и на администрацията“, каза й Иван Тотев, след което й връчи почетен плакет на град Пловдив.

Към средата на пленарния ден всички в залата се изправиха на крака, за да бъде връчено званието „Почетен гражданин” посмъртно на председателя на гражданския клуб Лука Станчев. Плакетът получи дъщеря му арх. Пенка Станчева. „ Татко щеше да е много горд. Ако вярваме, че нашите добри мисли се предават, нека му ги предадем сега и да си помислим за него добри неща. Баща ми беше човек, който вярваше, независимо от всичко, в точно определени неща и правеше път към това, в което вярва, независимо на кой му харесва и на кой не. Вървете с вяра, независимо кой какво ви подсказва”, препоръча на всички в залата арх. Станчева.

В края на сесията кметът Тотев се обърна към общинските съветници с думите: „С всички дебати, с всички предложения, с всички критики, тук, в тази зала, се ковяха местните политики през тези 8 години. Заедно ковяхме местните политики, заедно приемахме бюджета, заедно гледахме приоритетите за града. И аз като кмет, смятам, че голяма част от това, с което се гордея в края на мандата е, че имах такъв общински съвет, който от една страна, знаеше как да ме подкрепя, а от друга, знаеше как да ме критикува, как да се шегува… Това са страхотни години, които ще останат във всеки един от нас в сърцето.  За мен беше невероятно удоволствие да бъда кмет на тази град за последните 8 години и да дам всичко от себе си, за да можем да се гордеем с него.“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина