АктуалноКултураНовини

Взривоопасна смес в ГДК – Премиера на единствената танго опера в света

Откриващият уикенд на ЕСК ще се превърне от всички цветове в един – драматичночервен,  цветът на танго-нуево

Соня Попова

Ден след грандиозното откриване на централния булевард на годината, в която Пловдив носи титлата Европейска столица на културата, ни очаква една взривоопасна вечер в Операта – премиера за България на единствената танго опера в света „Мария от Буенос Айрес“ . Спектакълът е част от Откриващия уикенд на 2019-а. 

Сюреалистичната опера от Астор Пиацола – фюжън от танго, поезия и класическа музика, разказва за Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес. Страстната история с библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат, е претворена от фантазията на режисьора Веселка Кунчева в един силно визуален спектакъл-сън със специалното участие на Люси Дяковска.

Внушителното сценично решение и огнената хореография са обединени от латиноамериканския инструмент бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената.

„МАРИЯ ОТ БУЕНОС АЙРЕС” – танго опера
музика: АСТОР ПИАЦОЛА
текст: Хорасио Ферер
Премиера за България

Диригент Константин Добройков
Режисьор Веселка Кунчева
Хореограф Явор Кунчев
Сценография и костюми Мариета Голомехова

Солисти: Люси Дяковска, Момчил Караиванов, Живко Джуранов
Бандонеон: Калоян Куманов
Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив
By arrangement with Warner Chappel Music Limited

Премиерата на единствената танго опера в света е на 13-и януари, неделя и е част от официалната програма по повод откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

БИЛЕТИ – на касата на Операта, на касите на Ивентим и Easypay, както и онлайн на EPAYGO. BG и EVENTIM.BG.

Веселка Кунчева е вторият гост театрален режисьор в Пловдивската опера, чийто директор доц. Нина Найденова я превърна в една от най-отворените европейски културни институции. Нейната идея да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години и получи първата си реализация през ноември 2018 с „Така правят всички жени“ на Моцарт, под режисурата на авангардната Елена Панайотова.

Сега в началото на 2019-а на сцената на Операта в Пловдив се качва Веселка Кунчева, позната ни с незабравимите „Дама Пика”, „Аз, Сизиф”, „Вграждане” и други култови представления в Куклите. Нейните постановки са „абонирани“ за награди у нас и в чужбина.

Прави са от Опертата, когато казват, че никога една тайна не бива да се разкрива докрай, но повдигането на самия крайчец на завесата зад която ври и кипи тайнствената смес от звук, жест, танц, танго-действото „Мария от Буенос Айрес“ е необходимо, за да разпали любопитството ни…

 Очаквайте интервюто ни с Веселка Кунчева, която още не е опитвала да танцува танго.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина