АктуалноГрадътКултураНовини

Валидираха пощенска марка за 140 години библиотека „Иван Вазов“

Пловдивската библиотека чества големия юбилей с поредица събития

С нова пощенска марка може да се похвали пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“. Тя бе валидирана днес, 15 октомври, по случай 140-годишният юбилей, който институцията чества този месец. Това се случи в присъствието на директора на библиотеката Димитър Минев, директорът на Български пощи Деян Дънешки и художника Вълкан Вълканов, автор на проекта. Върху марката са стилизирани библиотеката, река Марица и разтворени книги. Стойността на марката е 1,50 лв.

Освен с валидирането на марката, библиотеката чества юбилея си с много други събития. Две музикални събития са в програмата за 15 октомври – в началото на деня Никола Николов приветства с изпълнение на виолончело, а терасата на сградата приема концерт в 14 часа на рок група Сигнатура и на Биг Бенд Пловдив.

По обяд пък се проведе конференция на тема 140-годишната история на институцията, под мотото „От Източна Румелия до Обединена Европа“. Водещ бе историкът, популярен от телевизионните предавания по БНТ Георги Ангелов, а участие взеха Мария Шнитер, Младен Влашки и др.

В самата библиотека могат да бъдат разгледани и няколко интересни изложби – едната на първите фотографи на Пловдив, а другата с история на институцията с нейното развитие през 14 десетилетия и множество отличия и признания, които тя е получавала.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина