АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Бизнесът за Пловдив настоява за прецизиране на обществената поръчка за Околовръстния път

На среща при Областния управител Дани Каназирева, СНЦ“Бизнесът за Пловдив“ представи днес свое становище, което посочва слабости в публикуваните от АПИ документи за проекта.

На срещата присъстваха председателят на Сдружението инж.Атанас Рогачев, инж. Румен Хорев и изпълнителният директор Александър Стайков.

Инж. Румен Хорев представи позицията и обобщи слабостите в обществената поръчка: не са предвидени локални платна от двете страни на трасето и връзките на Околовръстното с града, съобразени с ОУПО – Пловдив. Трасето преминава през урбанизирана територия, а не са планирани велоалеи.

Като част от цялостната реконструкция на Околовръстното, екипът на „Бизнесът за Пловдив“ запозна Дани Каназирева и с проекта за изграждане на естакада на пътя Пловдив – Асеновград. Разговорите за реализация на проекта продължават и при следваща среща с АПИ.

Ето текста на становицето на СНЦ“Бизнесът за Пловдив“относно:

„Обществена поръчка за Обект : „Изработване на технически проект и ПУП  „Околовръстен път на гр. Пловдив-привеждане към габарит Г23.50“ – участъци в землището на община Пловдив, участък от км.0+640 до км. 14+600

Във връзка с  обществената поръчка за изработване на технически проект и ПУП на „Околовръстен път на гр. Пловдив – приведжане към габарит Г 23,5“ , изразяваме следното становище и правим сладните предложения :

Околовръстен път II-86– основно трасе и кръстовища / Възли /, в землището на община Пловдив и извън нея. Локални платна.

Трасето на Околовръстен път II-86  в рамките на землището на община Пловдив  преминава през урбанизирана територия. Този факт е фиксиран в решение №365 / 2007 год.  на Общински съвет на  община Пловдив.

Освен това , Новия „Общ устройствен пан на община Пловдив – Актуализация 2019 г.“ потвърждава тази постановка, като я доразвива.

В предложеното планово задание към поръчката са поставени изисквания трасето в целия участък да се проектира с габарит Г 23,50 с технически параметри по

Наредба №02-20-2/2018 г. за проектиране на пътища за основното трасе и проектиране на локали „където е възможно и необходимо“. Следователно, не са отчетени предпоставките, че:

– Трасето преминава през урбанизирана територия

–  Община Пловдив е възложила проект за изменение на ОУПО – Пловдив и ПС-КТС към него. Трасето на път II-86 е аргументирано в този план и е с функционална класификация по Наредба №РД-02-20-2/ 2019 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

–  В профила на трасето е наложително да се потърсят възможности за провеждане на вело – движение , съобразно изискванията на горецитираната Наредба №РД-02-20-2/ 2019 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

–  Считаме, че е задължително проектирането и осъществяването на „Локални платна“ от двете страни на трасето на път II-86 / в участъка, попадащ на територията на землище – Пловдив/. Те са от изключително значение за прилежащите на директното трасе имоти, много от които имат ПУП-ове, и касаят пропускателната способност и сигурността на движението на директното трасе на път II-86.

– Необходимо е да се определят връзките на трасето на път II-86   с ПУМ на гр. Пловдив.

– В предварителния проект на ОУПО – Пловдив са залегнали основни постановки за транспортните възли и съоръжения по трасето. В проекта те трябва да се доуточнят и да се дадат доказателства за тяхната геометрия и пропускателна способност.

Във връзка с изискванията, обявени в обществената поръчка за екип.

Видно от документацията на обществената поръчка – не е отчетен факта, че част от трасето на път II-86  попада в обхвата на разработката – Изменение на ОУПО -Пловдив. Предвид това, в изискванията за проектантски екип е наложително да се включи специалист в областта на градското транспортно планиране и проектиране, с доказан опит при разработване на общи устройствени планове и тяхната транспортна инфраструктура.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина