АктуалноБългарияМненияПод ножаФотогалерия

Архивите разказват: Как протестираха пловдивчани преди 28 години (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Гражданите блокират Сточна гара и колелото на Панаира с искания за оставка на правителството в тежката „Луканова зима”

Почти никой не работи два дни в края на ноември 1990г. , до оставката на кабинета на Андрей Луканов

Фоторазказ от Владимир Янев

Протести с различни искания вървят в цялата страна днес. Малцина обаче  могат да визуализират как пловдивчани негодуваха срещу политиците си през годините. Това ще направи фотоархивът на Владимир Янев, който ще ни върне точно 28 години назад във времето. За да ни разкаже как жителите на града под тепетата излязоха по улиците в тежката „Луканова зима”, през ноември 1990г. „Два дни в Пловдив почти никой не работеше”, спомня си днес фотографът.

Тежката „Луканова зима“ през есента на 1990 година естествено доведе до масови протести в цялата страна. Първо студентите окупираха университетите. След това КТ „Подкрепа“ излезе на 26 ноември с призив за обща стачка в държавата. „Призоваваме ви на 26.11. да напуснете работните си места и да защитите устоите и бъдещето на демокрацията в страната“. В протестните шествия и стачките се включват десетки хиляди. На 28 ноември Константин Тренчев обявява , че в националната стачка участват 700 хиляди човека от 80 града в цялата страна. На следващия ден- 29.11.1990г. правителството на Андрей Луканов подава оставка.

В Пловдив е блокирано кръстовището на Сточна гара и кръговото на Панаира. Градският транспорт почти не работи. В Южна,Източна и Северна индустриални зони заводите спират работа.Стачните комитети поставят постове пред порталите на предприятията и събират подписка срещу Луканов.

Нещата в живота много си приличат и се повтарят, с малка или голяма точност. И днес вървят протести срещу политиците и системата като цяло, но са далеч по-малобройни и без такъв заряд. И едва ли ще доведат до такива исторически резултати- оставка на цялото правителство.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина