Подтепето

айляк

02 Фев, 2016

Къде отиват паветата от „Васил Априлов”?

Подменят с тях калдъръма в Аджисан махала

Зам.-кметът Кацарски: Пазим всяко извадено паве  

Какво се случва с паветата от бул. „Васил Априлов”? Този въпрос вълнува много пловдивчани, а Под тепето ще се опита да намери отговора му. Само в първия етап от реконструкцията на основната пътна артерия са изнесени десетки хиляди гранитни блока, а както добре знаем, те се търгуват повече от добре както в чужбина, така и у нас. Тепърва предстои асфалтирането на други павирани отсечки от пътната мрежа в района на „Васил Априлов” като улиците „Любен Каравелов” и „Гладстон”, а е предвидена и пълна реконструкция на отсечката на „Пещерско шосе” до жп прелеза. Стартира и дългоочакваният ремонт на „Коматевско шосе”, а с изброените строителни дейности ще бъде освободено огромно количество паважна настилка. Къде отива тя и за какво ще се използва?

Всяко едно паве се прибира, извозва в складовата ни база край колелото на Скобелева майка и се съхранява, гарантира пред Под тепето зам.-кметът Димитър Кацарски. През годините администрацията не веднъж е коментирала темата с километрите паважна настилка, извадени от земята в последните пет години. От там се кълнат, че каменните блокове, изтръгнати от сърцата на пловдивските тепета, се пазят от служители на общинска охрана в складовите бази, като всяко паве, което излиза от депата, се описва стриктно. Пазим всички павета, за да ги използваме в Централна градска част. Ползваме ги за всичко. Част от паважа от „Васил Априлов” например ще бъде положен в Аджисан махала. Искаме да подменим многото калдъръмени улици там с паваж, за да ползваме в последствие калдъръма в Стария град. Този процес е част от Интегрирания план за развитие, уточни Димитър Кацарски.

  

  • 04 Фев, 2016 | Внимайте как ще завършите гарата!!!
    А пред Централна Гара няма ли да си ги върнете, ще бъде тотална излагация, ако оставите гарата с някъв утрепан асвалт!
  • 02 Фев, 2016 | коч компания
    Ми пуснетежурналистите да видят как ги пазите.
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

11 Юли, 2018

Искат пълна ревизия на паветата на град Пловдив

Къде са извадените паветата, пита съветник кмета

Иван Петков предоставя интересна статистика - в един квадратен метър има между 150 до 200 павета, а общата площ на сменена паважна настилка е над 200 000 кв. м.

Пълна ревизия на пловдивските павета ще се наложи да направят от Община Пловдив, за да дадат отговори на въпросите, поставени от общински съветник социалист Иван Петков. Той е внесъл питане до кмета Иван Тотев, с което настоява да се изнесе точен списък на улиците със сменена пътна настилка от паваж с асфалт с подробни данни за дължина, широчина и площ в квадратни метри в периода 2012 – 2018 година.   

Самият Петков дава пример с изтръгнати павета, заменени с асфалт по: ул. „Петко Д. Петков“, ул. „Богомил ...

» повече
14 Ян, 2014

Павьорите- творци от защитен вид

Реденето на павета е изкуство и наука, смята един от малкото оцелели царе в занаята Никола Атанасов
 
Във всяко гранитно блокче има късче човешка история, затова се реди тихо и концентрирано, с респект
 

Image title
Image title
Както глобалното затопляне превърна белите мечки в застрашен вид, така и глобализмът вкара павьора в Червената книга на занаятите. Да намериш нареждач на гранитни настилки в най-павирания град в България- Пловдив се оказа изключително трудна задача. С много усилия обаче открихме човека, който съвсем естествено стана основен герой в поредния ни епизод от поредицата за пловдивските павета.  
 
Никола Атанасов с един от бригадирите
Никола Атанасов с един от бригадирите
Той е един от малкото баш майстори на нареждането на този изключителен градски килим не само под тепетата, но и в България. Казва се ...
» повече