ЖивотЗабавлениеНовини

Жената „изяла“ най-много стълби за закуска – Ласка Ненова призовава: „Избери стълбите!“

Пловдивчанката Ласка Ненова и целият екип на сдружение „BG Бъди активен“ ще покажат колко приятно, полезно и различно изживяване би могло да бъде изкачването на стълби, като отново ще организират кампанията  Ден без асансьори в цялата страна, с цел да насърчат движението на хората, които традиционно водят уседнал начин на живот и често пренебрегват нуждата от минимално физическо натоварване. Социално-отговорната кампания ще се осъществи в десетки офис сгради на 24-ти април. Работодателите ще могат да насърчат служителите си да изберат стълбите и по този начин всички да изразят желанието си да преборят заседналия начин на живот и да заявят подкрепата си към това хората да бъдат по-активни.

През последните години кампанията успешно въвлича частния и публичния сектор, като през тази година Ден без асансьори ще бъде осъществен и от редица фирми и институции в България, в офиси, търговски центрове, блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради. „Това е нашият начин да поканим хората да се замислят колко е лесно всъщност да променят начина си на живот. Вместо да застават веднага пред асансьора дори за втория етаж, да изберат стълбите“, казва Ласка Ненова, основател на сдружение „БГ Бъди активен“ – „ Липсата на физическо натоварване и прекаленото застояване водят до редица здравословни проблеми. Затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно са само част от последствията за здравето, които се наблюдават при немалка част от работещите хора“

Ласка Ненова е един от най-успешните мениджъри по организиране на кампании за физическа активност не само у нас, но и в цял свят. Основател е на сдружение „BG Бъди активен“ и мениджър на кампанията за популяризиране на физическата активност за здраве – NowWeMove, като координира на международно ниво инициативите Ден без асансьори, Седмица на физическата активност и спорта и  Ден на спорта в училище. Само у нас в  ръководените от нея събития, промотиращи физическата активност  участие са взели над 1млн българи.

Всеки може да стане част от Ден без асансьори  като просто избере стълбите и сподели своя избор с #ЯмСтълбиЗаЗакуска.

Ден без асансьори се стреми вниманието да бъде насочено върху значението на физическата активност и избора на стълбите. Така той демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. Движението по стълби предоставя на всеки шанс да започне деня си енергично и да върши своите рутинни задачи с усмивка, за да завърши деня си с доза здравословно усилие. За ползите от изкачването на стълби специалистите обобщават, че то води до раздвижване на кръвта, човек се зарежда с енергия, намалява се риска от редица заболявания и не на последно място – помага в борбата със стреса. У нас акцията се организира от сдружение “БГ Бъди активен”, координатор на кампанията NowWeMOVE и ще се проведе в цялата страна.

*Всички дейности, част от Ден без асансьори, са доброволни, а достъпът до асансьорите и ескалаторите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, намалена подвижност, заболявания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина