АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (30.09– 06.10)

Тази седмица в Пловдив ще се забаляваме на комедиен фестивал и ще се наслаждаваме на концерти

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

30 септември

„Музикално матине в библиотеката“

На 30 септември 2022 г. от 11.00 ч. във фоайе „Изкуствотека“ НБ „Иван Вазов“ – Пловдив открива новия сезон на своята програма „Музикално матине в библиотеката“.
Концерт ще изнесе бароковия ансамбъл „Collegium Ritornello. Той включва преподаватели ученици от НУМТИ „Добрин Петков“, както и гост-изпълнители.

Програмата включва:
Йохан Себастиан Бах – Сюита за оркестър no. 3, D dur, BWV 1068
I. Ouverture
II. Air
III. Gavotte I,II
IV. Bourree
V. Gigue
Фриц Крайслер – Preludium & Allegro
Солист – Мариана Стоева
Джузепе Валентини – Концерт за 4 цигулки, виола и басо континуо, а mollq op. 7, no.11
Солисти – Виктор Костов, Тодорка Христева, Екатерина Стоева, Радослав
Чалъков, Белослава Атанасова.

НБ Иван Вазов

11:00 часа

„КЛАСИК OPEN AIR: Концерт за деня на музиката“

Каним ви да отбележим заедно Международния ден на музиката с концерт с арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа, Джордано под  диригентството на Якопо Сипари Ди Пескасероли – Италия.

В концерта ще вземат участие солистите Александър Баранов, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова – Иса, Марияна Панова, Светлана Иванова, Свилен Николов и Таня Иванова.

Участват Хор и Оркестър на Опера Пловдив.

Достъпът до събитието в двора на Катедрален храм „Успение Богородично“ в подножието на Стария Пловдив е СВОБОДЕН за всички почитатели на оперното изкуство.

Катедрален храм „Успение Богородично“

19:00 часа

Фестивал Тракийски мистерии 2022

Мащабните руини-свидетели на тракийската древност ще оживеят с интерактивния спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“, както и с обновената изложба „Тракийски Мистерии“ на дигиталния артист Диляна Ангелова, лекции на Института по Т-наука и творчески ателиета.


Билетът за „Тракийска Мистерийна Драма“ Ви дава достъп до интерактивния спектакъл, който ще се проведе на 30.09.2022 / 20:30 ч в Античния театър Пловдив (без предварително резервирано място), както и до съпътстващите фестивални форми – лекция и творчески ателиета от 18:00ч.

Достъпът до творческите ателиета е възможен само с валиден билет.

Програмата на фестивала в Стария град Пловдив включва:

– Интерактивен спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма“ – 30.09.2022 / 20:30 часа в Античен Амфитеатър

– Изложба „Тракийски Мистерии“ – дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика

– Лекция на Института по Т-Наука с лектори Тодор Йотов, Боряна Рачева-Йотова и Десислава Иванова

– Ателиета и работилници

Уникалните по рода си творчески ателиета спомагат за задълбочаване в изследването на мистиката и силата, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл:

▪ Мистерията на българския обреден хляб – участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания“, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

▪ Мистерията на празничната одежда – участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което може да се „прочете“. Те ще имат възможността „да влязат в дрехите“ на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, подобни на тези от изображения върху автентични артефакти.

▪ Мистерията на оброчните глинени плочки – участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания и ще могат да изпишат лична оброчна плочка.

Комедиен Европейски Филмов Фестивал – КЕФФ Пловдив 2022

Конкурсната програма включва шест заглавия от тази година, а голямата награда ще бъде определена от тричленно международно жури. За да отдаде заслуженото и на публиката, фестивалът ще даде възможност на зрителите да гласуват за най-предпочитания от тях филм.

Култовият Любо Нейков ще бъде част от журито на Комедийният европейски филмов фестивал – КЕФФ. Уникалното по рода си събитие ще се проведе за втора поредна година в Пловдив в LUCKY Дом на киното. Другите членове на журито, което ще избере най-качественото комедийно заглавие са Юлек Кадзиерски – ключова фигура за младите продуценти в Европа и свързан с комедийния жанр от повече от 30 години, както и Ваня Николова – сценарист на някои от най-успешните български сериали и предавания в последните години, както и хитовия „Голата истина за група Жигули“.

Част от програмата ще бъдат интересни европейски заглавия, които идват за пръв път в България. В италианския „С цялото си сърце“ ще се срещнем разберем дали присаденото сърце на мафиот убиец ще повлияе на живота на спасения  от него непохватен професор. 
„Не е моят тип (на вкус и цвят)“ ни среща с изтънчена френска певица, която записва мечтан албум с любимата си музикантка Дареджан. Когато рок иконата умира, младата певица трябва да преговаря за авторските права с наследника на Дареджан – продавач от пазара, който има други виждания за изкуството.
Италианско-френският „Естествен левак“ ни потопява в света на футбола – майка е готова да пожертва собственото си достойнство за бъдещето на сина си и неговия ляв крак. В програмата влиза и „Лъжецът“ от Франция, в който Жером, компулсивен лъжец е застигнат от проклятие – всичките му лъжи започват да се сбъдват.

Фестивалът стартира с италианската комедия „Тичам към теб“ на Рикардо Милани с участието на Пиерфранческо Фавино и Мириам Леоне. Някои акценти от програмата са испанският „Сантиментално“ по едноименната пиеса на Сеск Гай, носител на две награди за най-добър филм и главна женска роля за Гризелда Сичилиани на фестивала в Монте Карло; както и каталунската филмова награда „Гауди” за поддържащ актьор за Алберто Сан Хуан. Копродукцията „Додо“ на Панос Кутрас бе част от официалната селекция на фестивала в Кан тази година.

Кино Lucky Cinema

30.09 – 07.10.2022

Концерт „Пиацола – Сезоните“ на Симфониета – Шумен

Цветан Недялков /китара/, Стоян Караиванов /бандонеон/  и Маестра Калина Василева ви канят на една романтична, вълшебна, гореща и танцувална вечер с магията на аржентинското танго!

 В програмата на концерта са включени произведения от Астор Пиацола. 

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Ástor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.
Стоян Караиванов – млад и талантлив бандонеонист, единствен в България,вечно търсещ и самоусъвършенстващ се. Звука на неговия бандонеон е дълбок, емоционален, енергичен, зареждащ. Цветан Недялков – популярен и забележителен китарист за чието майсторство не стигат думите. Двамата  солисти  заедно с оркестъра на Симфониета Шумен под диригентската палка на маестра Калина Василева ще ви завъртят в тангото на една неповторима вечер!

Военен клуб Пловдив

19:00 часа

Изложба „Субективни възприятия“

„Субективни възприятия“ е изложба на двама млади автори – Йордан Велков и Гергана Балабанова. Творчеството им, макар и на пръв поглед различно, е обединено от това, върху което се основава – личните преживявания и емоциите, породени от тях, които биват преобразувани в естетически опит. В работата им са ценни отвореният финал и неяснотата на възприятията. Зрителят не получава отговори на конкретни въпроси –той е предизвикан да създава собствени асоциации, въз основа на своя опит и емоционалност, като по този начин се цели създаването на по-интимна и лична комуникация.
В творчеството им ключова е уникалността на всеки момент – краткотраен и преходен, на пръв поглед тривиален, той е невъзможно да бъде уловен по различен начин, от този, по който е останал във времето. Нa границата между реалното и абстрактното, картините в тази изложба са запечатали в себе си влиянието на светлината в един конкретен миг.
Характерна за сюжетите на Йордан Велков е тяхната непретенциозност. Фигурите са поставени в едно условно пространство, което бива интериорно или част от градската среда. Личната гледна точка е преплетена със сцени от ежедневието, които, извадени от контекста, стават част от социални и философски теми. Логичната мисъл бива прекъсната и заменена с по – условно и емоционално предаване на светлина и форма. Образите сякаш се самообразуват, поставени в една въображаема среда и погледнати през неговите собствени очи, улавяйки преходността на момента. Фрагментирането, срещано в работите му, позволява по-лична комуникация със зрителя, основаваща се на възможността за индивидуалната интерпретация. Натурата и личния опит са само отправна точка за последвалите композиционен експеримент и метафора, а велатурният начин на работа създава неочаквани ефекти и позволява по-експресивно предаване на атмосфера и състояние. Принципа на режисираната случайност.
В картините на Гергана Балабанова сюжетът отсъства и времето сякаш не съществува. Основавайки се на противопоставянето на общото и личното, интимното, творчеството й се занимава с неизобразими неща – съкровените мисли и чувства, трудни за описване и останали неизказани, съществуващи само в съзнанието на всеки отделен индивид. Човешките същества се усещат и разбират по-добре на подсъзнателно ниво, отколкото вербално. Затова и зрителят е провокиран чрез наблюдение и осмисляне да се свърже със своите дълбоко заключени чувства и запечатани в съзнанието моменти. Цветът, като основно изразно средство, служи като паралел между човешкия живот и творчеството й. Възприемането му, включително и в природата, е плод на наблюдение, концентрация и размисъл. Нюансите, подобно на живота, в който нищо не е категорично и непроменливо, преливат един в друг и е трудно да се каже какъв е основният цвят. Всяка ситуация има безброй гледни точки в зависимост от наблюдателя.

Градска художествена галерия – гр. Пловдив на ул. Княз Александър I № 15 

30.09 – 19.10.2022

Java Beer in Plovdiv @ Cat and Mouse

Добри новини за всички!

Следващата java бира в Пловдив ще се случи на 30 септември в Cat & Mouse.

Cat and Mouse Beer Bar

19:30 часа

BIRHAN & DJ Kiro at Bally club

На 30 септември (петък) ще имаме възможност да се радваме на музикалната селекция на BIRHAN & DJ Kiro!

Естествено партито, с което ще кажем „Здравей“ на уикенда и „Чао“ на септември ще бъде култово, затовa не рискувайте да не го посетите!


Bally Club

20:00 часа

01 октомври

Концерт на Васил Найденов

Легендата на българската естрада ВАСИЛ НАЙДЕНОВ се качва на сцената на Plovdiv Event Center на 1 октомври!
Неповторимият глас на Васко Кеца ще завладее и разчувства публиката за пореден път. 

Plovdiv Event Center

20:00 – 01:00 часа

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

Духовни маршрути в Пловдив Есен 2022

Четири нови маршрута очакват пловдивчани в есенния етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на поредното любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ се провежда на два етапа – през юни, и сега – през септември и октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които през 2019 г. бяха част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, а през 2020 г., 2021 г.  и 2022 г., издателство „Летера“ ги продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Маршрут: Когато Пловдив беше столица

Водачи:

д-р СТЕФАН ШИВАЧЕВ

Водач: д-р СТЕФАН ШИВАЧЕВ

Историк, от 27 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

След Античността и Българското Възраждане през периода 1878–1885 г. Пловдив изживява своя трети звезден период като столица на Източна Румелия. Акценти в разказа са Градската/Дондукова градина; сградата на Областното събрание на Източна Румелия/Експозиция Музей на Съединението; архитект Пиетро Монтани и творчеството на стотиците чужденци – специалисти в различни области, които работят в Пловдив. Какво става, когато Пловдив вече не е столица?

Дондуковата градина

11:00 часа

GIORG at Bally club

GIORG е креативен и талантлив диджей с модерен поглед на електронната музика, който ще ни представи актуална селекция, която е гаранция за настроение през цялата вечер.


Bally Club

20:00 часа

02 октомври

Театрална постановка „Игра за двама”

ИГРА ЗА ДВАМА е комедия за разминаванията и недоразуменията в отношенията между мъжете и жените.
Актьорите Стефани Ивайло и Александър Кадиев влизат в 16 различни роли на хора от нашето съвремие – телевизионни водещи, плеймейтки, фолк певици, търговци, интелектуалци, астролози, патриоти…
Авторът Иво Сиромахов разказва с ирония и усмивка историите на няколко двойки, които изпадат в абсурдни ситуации, търсейки любов, разбиране, пари или известност.
В ИГРА ЗА ДВАМА, режисирана от Златомир Молдовански, зрителите ще надникнат в кухнята на театъра, за да видят как се подготвя едно представление. Пред погледа на публиката актьорите влизат от една роля в друга, сменят различни образи, въвеждат ни в процеса на създаване на спектакъла.
Защото животът е игра, в която всички ние участваме. Важното е да го правим с усмивка.

Дом на културата Борис Христо

19:00 – 21:00 часа

03 октомври

Откриване на изложба „Оценката за Шоу“

Тя включва 13 панела с изображения от живота на Шоу, придружени с текст на български език. У нас авторът е особено популярен с пиесите „Пигмалион“, „Професията на госпожа Уорън“ и „Домът на разбитите сърца“, а също и с афоризми и остроумия. Изложбата е съвместна инициатива на Посолството на Ирландия в България и Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

В откриването ще вземе участие Н. Пр. Мартина Фийни – Посланик на Ирландия у нас.

 Народна библиотека „Иван Вазов“ 

14:00 часа

Изложба „Полски плакат“

Колекцията е пъстра панорама от произведения на автори, свързали своя житейски и творчески път с мощната плакатна традиция. Представянето на творбите е по покана на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Откриването е на 3.10.2022. в 17.00 часа. Входът е свободен.

В света на съвременната визуална култура полският плакат е запазена марка и територия, която привлича изкушените от изкуството на плаката. В сивата действителност на следвоенна  Полша, на разрушените улици се появяват необикновени плакати. Те се отличават с ярка индивидуалност, необикновена художествена форма, свободна игра на въображението и богатство на емоции.

Плакатът, създаван от изтъкнати артисти, е издигнат до ранг на изкуство, а улицата се превръща в негова галерия. Полската плакатна школа печели признание в цял свят и гостува в известни галерии и музеи на изкуството. Плакатът, създаван до днес от полските артисти, е разнообразен, привлича изтъкнати личности, проявява се в различни форми и продължава да търси нови форми на израз.

В колекцията са включени плакати на най-големите майстори: Валдемар Швежи, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Анджей Понговски, Ян Леница, Лех Майевски, Мечислав Гуровски и др., както и творби на бивши студенти на проф. Лех Майевски.

Представянето в Пловдив е по покана на катедра „Дизайн“ към факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.  Домакин на изложбата е ОИ „Старинен Пловдив“. Организатори на събитието са Полски институт в София и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Балабановата къща

03.10 – 20.10.2022

Останалите събития за седмицата може да намерите в единствения дигитален пътеводител под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина