Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

ПУЛС

Страната ни не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз

Съдът на Европейския съюз осъди България заради мръсния въздух. Съдебното решение в Люксембург е излязло днес, като съдът подчертава, че страната ни не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз.

С постоянното неспазване от 2007 г. до 2014 г. както на годишните, така и на дневните пределно допустими норми за концентрации на фините прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна зони, страната не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата, се казва в решението на съда. Глоба не е постановена, тъй като съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения. Сезирането на съда се предхожда от предварителна процедура на Европейската комисия, която цели да даде на държавата възможност за отговор на отправените срещу нея твърдения за нарушение. Ако тази процедура не доведе до прекратяване на неизпълнението от държавата, пред съда може да бъде предявен иск за установяване на нарушение на правото на ЕС.

Припомняме, че Брюксел констатира наскоро, че качеството на въздуха, който дишаме в България, е обезпокоително. Той е определен като вреден за здравето, като това  има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването. България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда от всички 28 държави членки на Съюза.

Споделете ни във:

2 коментара за “Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

  1. Единия, дето трябва да плаща, е пловдивския кмет от ГРОБ Иван Тотев. Пловдив е с най-мръсен въздух и мамин тотьо излезна с елегантното решение да премести измервателната станция от най-натовареното кръстовище в парк на края на града! Много оригинално, нали?Обаче сече яко и засажда много палми и туи!

  2. НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ КРИЕ ТОТАЛНО ОТ ПЛОВДИВЧАНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВЪЗДУХА В ПЛОВДИВ КОЕТО МНОГО ЧЕСТО ПРЕВИШАВА 5 ПЪТИ НАД НОРМАТА ЗАМЪРСЕНОСТ И СЕЧЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО, ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА КРИЕШ ЗА ЧЕРНОБИЛ.ТОЗИ НАГЪЛ КРАДЛИВ КМЕТ ТРЯБВА ДА ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.