ЗдравеПУЛС

Мистерия с общински 140 декара край Розариума, губим ги

Какво се случва с огромния терен в парк Отдих и култура? Никой не знае…

Пловдивският Дисниленд- поредното прекрасно наследство от Иван Чомаков


Зоната около Розариума е любима на колоездачите
Голяма мистерия тегне около поредното прекрасно наследство от епохалните два мандата на кмета Иван Чомаков, които изстреляха Пловдив буквално в космоса. Онова чудо „Увеселителен парк Тракия”, създадено с подписа на Чомаков през 2002-ра, се раздвижи. В така наречения пловдивски Дисниленд общината апортира 140 декара чуден терен в парк Отдих и култура, в гористата част между Братската могила и Розариума. Днес се изправени под угрозата да загубим безвъзвратно тази площ. След като капиталът на „Увеселителен парк Тракия” ще бъде увеличен с 200 000 лева с нови акции. А общината по никакъв начин не може да спре този процес, тъй като притежава само 25 процента от акциите и няма блокираща квота в общото събрание. А дружеството напира да продава целия терен с площ близо 140 декара. Общинските съветници днес гласуваха представителя на администрацията в общото събрание на акционерите да гласува против увеличението на капитала и против продажбата, но това едва ли ще има някакво значение.

Чудото Дисниленд се раздвижи този февруари, когато австрийската компания Хох Инвест Бетерлингунгс закупи 75-те процента от мажоритарния собственик. Какво ще се случва от тук нататък- никой не знае. Нищо чудно огромният зелен терен зад Братската могила да се превърне в мини градче.

До тук се докарахме след решение на общинския съвет през 2002-ра, когато общината апортира близо 140 декара в смесеното дружество „Увеселителен парк Тракия“ ¬АД. Хитовото тогава публично-частно партньорство трябваше да издигне нещо като Дисниленд. Това, естествено, не се случи. Паркът трябваше да се изгради върху така наречения Царски остров, който е бил собственост на цар Борис Трети и е прехвърлен нотариално на общината през 1924г. Теренът в някакъв момент си искаше и Симеон Саксгобургготнски, но документацията му бе недостатъчнa да си върне земята.

Архивите
Ето какво говорят архивите:
През април 2002 г. д-р Иван Чомаков внася предложение в Общинския съвет с две точки: обявяване от публична в частна общинска собственост на 140,287 дка терен в парк „Отдих и култура“ и учредяване на смесено акционерно дружество между община Пловдив, „Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг“ АД – Люксембург и „Финансово-индустриална група РЕИ Холдинг“ АД – София с наименование “ Увеселителен парк-Тракия“ АД. Целта е изграждане на такъв увеселителен парк.

В предложението си до съветниците Чомаков обяснява, че през май 2002 г. се е срещнал с швейцарското дружество „Цугерминг“ ЛТД, откъдето са заявили интерес към проекта. Швейцарците пожелали да участват чрез дъщерното си дружество „Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг“ и са упълномощили като свой представител „РЕИ Холдинг“. Идеята е при учредяването на смесеното дружество община Пловдив да придобие 25% чрез апортна вноска от 140,287 дка земя, за люксембургската офшорка остават 50% участие, което трябва да бъде купено с пари, а останалите 25% се дават на „РЕИ Холдинг“.

Първоначалният капитал на смесеното дружество е 50 000 лв. На 25 юли 2002 г. Общинският съвет одобрява предложението на кмета с пълно единодушие – от 40 присъствали съветници 40 гласуват „за“. Така апетитната паркова земя от публична общинска собственост се трансформира в частна и дружеството е учредено. Любопитно е, че още тогава общината се е разделила от правото си да има блокираща квота с участие с 25 процента.
Планът на двете фирми за парка е доста амбициозен – включва алеи, паркинги, декоративни озеленени площи, алея „Български царе“, водни площи, заведения за обществено хранене, „шопинг алея“ с магазини и павилиони, сервизни сгради и помещения, магазин за сувенири, мултиплекс, атракционен парк, аквапарк и др. Нищо от това не се случва. А и днес вече някак не е актуално. Какво ще се случи, тепърва ще видим. Лошото е, че само това можем да направим- да зяпаме от страни, коментираха днес общински съветници.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина