ЗдравеНовиниПУЛС

Експерти обсъдиха същността и ефекта на електронните цигари върху организма на потребителите

Онлайн медиен семинар, организиран от Арбилис с подкрепата на Филип Морис България, на тема: „Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата“ се проведе на 25 март. Целта на семинара бе да се обедини наличната достоверна информация, обоснована на експертизата на професионалистите в областта и научните факти, плод на дългогодишни клинични изпитвания и независими изследвания, и да се анализира същността и ефекта на електронните цигари върху организма на потребителите – пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат цигарите с горене.

Модератор и един от лекторите на събитието бе проф. Борислав Георгиев, Началник на Клиника по кардиология в Национална кардиологична болница, гр. София. „В рамките на днешния семинар български и чуждестранни експерти и медицински специалисти ще представят информация както за видовете електронни цигари, пазарната ситуация и държавните регулации, така и медицински факти и последни научни данни за здравните ефекти от употребата им“. Проф. Георгиев акцентира, че лекарите не препоръчват тютюнопушенето, но има една категория хора – пушачи, които не могат да се откажат и поради тази причина се търсят алтернативи под формата на преминаване през електронните цигари с цел прекратяване на тютюнопушенето окончателно.

Вержиния Джевелекова

„Кратко въведение – ролята на електронните цигари за намаляване на вредата от тютюнопушенето“ представи Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ във Филип Морис България. Тя коментира, че над 30 независими научни институти и здравни организации през последните 4 години потвърждават, че електронните никотин-набавящи продукти са по-малко вредни от тютюнопушенето. Лекторът разгледа официалните становища за електронните цигари на СЗО, Американската агенция по храни и лекарства – FDA, научната мрежа Cochraneс с доклада си на база на метаанализи, Европейския кодекс за борба с рака, Германският институт за оценка на риска BfR, и други. “Електронните цигари са сред алтернативите на горимите цигари продукти, съдържащи никотин, който е пристрастяващ, и затова не са безопасни, но те не съдържат редица от вредните елементи, които са налични в цигарения дим“, акцентира тя, представяйки и кратка история на електронните цигари от 1979 година до наши дни.

Любомир Серафимов и Димитър Гигов

 „Електронните цигари – продукти и регулация в България“ бе представена от Любомир Серафимов и Димитър Гигов от Българската Вейп асоциация. Те презентираха детайлна информация за видовете електронни цигари и разликите между тях, отворена и затворена система, данните за българския пазар и нормативната рамка, свързана с регулирането му у нас. „Продуктите, които се предлагат на нашия пазар, са с изключително високо качество на течността. Електронните цигари са един от малкото продукти с голям процент успеваемост за справяне с тютюневата зависимост, като същевременно намаляват вредата от тютюнопушенето с над 95% според изследване на Агенцията за обществено здраве на Англия от 2015 година и подкрепено Кралския лекарски колеж на Англия от 2016 година“, споделиха лекторите. След края на презентацията, двамата се включиха в активна дискусия с редица въпроси от участниците.

проф. Борислав Георгиев

„Ефекти върху сърдечно-съдовите заболявания от употребата на електронни цигари“ представи проф. Борислав Георгиев. Той акцентира, че пушенето причинява всички форми на атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), като пушачите са около 10 години по-млади от никога непушещите по отношение на първи миокарден инфаркт. Никотинът е най-известният компонент на цигарите, но тютюневият дим съдържа повече от 7000 химикали и съединения. Стотици от тях са токсични и поне 69 – канцерогенни, като въглеродният оксид, бензопирените, гликопротеините и други вещества играят основна роля при ССЗ. „Няма безопасно тютюнопушене, и ниската доза на консумиране на ден цигари, и високата, са свързани с повишаване на честотата на белодробните заболявания, белодробните карциноми, коронарната болест на сърцето и на мозъчно-съдовата болест“, сподели проф. Георгиев. Той разгледа механизмите, чрез които пушенето причинява остро СС събитие, връзката доза-отговор между тютюневия дим и ИБС, както и състава на цигарения дим. От гледна точка на пасивното пушене, той коментира, че рискът за белодробен карцином нараства с 20-30%, като също така се счита, че може да причини и да влоши заболявания като астма, ХОББ и емфизем, повишава риска от сърдечни заболявания с 25-30% и риска от нефатален инфаркт в пропорционална зависимост. Създаването на т.нар. „smoke-free” – бездимна алтернатива дава възможност на хората не само да не пушат, но и да не бъдат хората, които употребяват цигари, да не бъдат изложени на цигарения дим. Алтернативата са именно електронните цигари – тъй като при тях тютюнът не изгаря, не се доставя нито въглероден оксид, нито повечето продукти на горене, открити в цигарения дим.

Основните съставки на електронната течност са пропиленгликол и растителен глицерин като разтворители, никотин и ароматизатори. Възможно е да има ниски нива на замърсители, екстрахирани съвместно с никотина от тютюна или получени от електронните устройства като никотирин, анабазин, кадмий, хром, олово. „Въпреки широкото разпространените политики за борба с тютюнопушенето, 28% от възрастното население в Европа все още пуши. Използването на електронни цигари придоби значителна популярност в отговор на известни вредни ефекти от тютюнопушенето, въпреки че тяхната безопасност е поставена под въпрос“, сподели в заключение лекторът и добави, че лекарите препоръчват спиране на тютюнопушенето, но пациентите, които не могат, трябва да намерят алтернатива.

д-р Питър Харпър

„Намаляване на вредата от тютюнопушенето и ролята на електронните цигари“ представи д-р Питър Харпър, водещ клиничен онколог, един от основателите на Лондонската клиника по онкология, консултант в болница „Гайс и Сейнт Томас“ над 25 години, член на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози (ASCO). „Ние като лекари трябва да си даваме сметка, че хората избират начини на живот, които не са здравословни. И въпреки че търпят негативните последствия от този избор, те не се отказват от него. Намаляването на вредата може да се постигне чрез избягване на рисковите фактори, повишаване на ефективността на наложените ограничения, или чрез въвеждането на алтернативи“, коментира д-р Харпър. Той разгледа рисковите фактори за рак в България, като сподели, че на първо място е тютюнопушенето, последвано от употребата на алкохол, затлъстяването и високата кръвна захар.

Лекторът обясни какво представлява ракът и как бива причинен от цигарения дим, както и до колко лесно е да се откажат цигарите. „Няма да спра да повтарям, че отказът на тютюнопушене е най-доброто решение на проблемите“ сподели лекторът и на въпроса имат ли иновациите в по-малко вредни алтернативи своята роля за намаляване на вредата, той отговори потвърдително. Д-р Харпър представи проучвания на Агенцията по обществено здраве на Англия от 2018 до наши дни. Според последният доклад от 2021 година, лекарите трябва да представят на пушачите доказателства за относителна вреда – какво причиняват цигарите, електронните цигари, изделията с нагряване без горене, за да могат да преценят коя от всички опции за пълен отказ от пушене, с които разполагат, да изберат. Доказателствата показват, че електронните цигари са едно от най-ефективните средства за отказ от пушене. „Можем да помогнем на своите пациенти, като ги пренасочим от цигари към други алтернативи. Вярвам, че така ще намалим смъртните случаи, свързани с пушенето“, завърши д-р Харпър.

проф. Анхел Гонсалес Уреня

„Разлика между цигарения дим и аерозола от електронните цигари –обобщение на наличните научни данни“ презентира проф. Анхел Гонсалес Уреня, Факултет по приложна физикохимия,Автономен университет на Мадрид (UAM). Той представи машина на пушене, изцяло компютърно контролирана, чрез която са доказани повишените концентрации на катрани, химични съединения и летливи съединения с ниска маса при пушенето на традиционни цигари в сравнение с електронните. „При измерване с високо чувствителен апарат, се отчита голямо намаление на количеството химични вещества при сравнение между обикновен дим и електронна цигара – близо 90%. И не само броят на химикалите е намален, но и тези, които се откриват, са в значително намалени концентрации – от едноцифрен процент до нула. В основата на голямото намаление стоят напълно различните химични процеси“, акцентира проф. Уреня и добави, че традиционната цигара гори при температура от близо 1000 градуса по Целзий, докато температурата при електронна цигара е 310-320 градуса – наблюдава се 600 градуса по-ниска температура и липса на тютюн.  От гледна точка на пасивното пушене, професорът коментира, че ако човекът до нас пуши стандартна цигара, на всяко дръпване от нея сме изложени на 600 нанограма никотин, докато ако човекът ползва електронна цигара, ще бъдем изложени само на 5 нанограма.

„Намаляването на вредата от тютюна не е мечта, то е експериментален факт“, в заключени сподели проф. Уреня и добави, че температурата на горимите цигари повишава експотенциално концентрацията на токсични вещества и настъпващите химични реакции, а отсъствието на тютюнева матрица при електронните цигари спомага да се намалят концентрациите на токсични вещества.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина