ЗдравеПУЛС

Амелия Гешева: Общините би трябвало да имат активна роля в политиката за опазване на културното наследство

Експертите, които ще станат част от администрацията след промяната в Закона, ще бъдат избирани с конкурс

Аз съм ЗА стриктен контрол по опазването на паметниците на културата, заяви ресорният зам.-кмет

Необходимо е общините също да имат активна роля в политиката за опазване на културното наследство. Виждате, че в Община Пловдив това е факт. Така коментира промените в Закона за културното наследство ресорният зам.-кмет Амелия Гешева пред Под тепето. Тя е категорична, че законът е създаден, за да се спазва, и че администрацията под тепетата стриктно ще го прави. Това, което притеснява вас като медия и обществото, е въпросът за мълчаливото съгласие и това какво ще се случва с националните паметници. Факт е, че за националните паметници ще отговаря инспектората. Истината е, че аз съм ЗА стриктен контрол по опазването на паметниците на културата, включително от местната власт към частните собственици. Съгласете се, че няма как при наличието на над 700 обекта на територията на Община Пловдив, за всеки един тук да отговаря инспектората на Министерството на културата, допълни Амелия Гешева.

Тя се спря и на друг основен въпрос, който трябва да реши общината след промените в Закона за културното наследство- събирането на щатен екип от местни специалисти, който да отговаря за съгласуването на проектите, касаещи паметниците на културата. От думите й стана ясно, че за трите общински поста, които ще бъдат отворени след приемането на промените в ЗКН в парламента на второ четене, ще бъде организиран конкурс. Нещата, които според мен би трябвало да бъдат задължителни условия в процедурата при наемането, са кандидатите да са хора с опит, хора, които познават културното наследство и съответно хора, които са регистрирани в регистъра на Министерство на културата по съответния член в Закона за културното наследство, т.е. да притежават необходимата експертиза и доказана сертификация, заяви Гешева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Вие сте за стриктен контрол, но такъв нямаше, когато в поверения ви „Старинен Пловдив“ бяха нарушени цели два закона – за държавната собственост и за културното наследство. Античният театър беше ползван за частни партита, в ущърб на неговото обществено предназначение и културна стойност. Подобни мероприятия изцяло противоречат на всички европейски конвенции за опазване на културното наследство. Така че, контролът трябва да е преди всичко към вас.

  2. „Съгласете се“, че всичко опира до това, кой ще се продава. НИНКН, Министерството на културата или общините. В духа на децентрализацията и прехвърляне на отговорности към общинските власти, пазарът ще се доближи до хората. Инвестиционният процес ще се улесни. Отпада напълно необходимостта да се търсят хора в столицата, рисковете да попаднеш на някой, който няма са вземе парите, опасявайки се от постановка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина