МненияПод ножа

Министърът на културата: Тютюневият склад да се възстанови!

800 са обектите в Пловдив, за които ще се актуализира информацията относно това дали са паметници на културата или не

Не искам да обвинявам никого, но не може цяла България да знае, че една сграда е паметник на културата, а главният архитект да не знае, продължи министърът

По-рано днес подписах заповед сградата на „Одрин“ 8 да се възстанови, твърдо заяви вежди Рашидов при посещението си в Пловдив. Институтът към Министерството на културата работи по актуализиране информацията за 800 сгради в Пловдив, за да не се достига отново до подобни ситуации, допълни той. Това трябва да се случи до 2 месеца. Направихме същото във Варна с 600 обекта, ще го направим  и тук. По този повод е добре да се направи и някакъв вид картотека, продължи Рашидов.

По думите на министъра, много работа чака както кмета на Пловдив Иван Тотев, така и областния управител Здравко Димитров. Някъде по веригата нещо се е скъсало, но както може да се руши, така и да се възстановява, отсече той. Културният министър призова пловдивчани да не бъдат толкова нападателни към Тотев, тъй като градоначалникът е разкъсан между това да защитава институциите и да се вслушва в хората, което е особено трудна задача в момента. Тотев е отговорен човек, пожалете го, агитира Рашидов.

Не искам да обвинявам никого, но не може цяла България да знае, че една сграда е паметник на културата, а главният архитект да не знае, продължи министърът. Не може и този човек да оставя кмета да се оправдава. Днес съм подписал заповед, с която нареждам сградата да бъде напълно възстановена и се надяваме през 2019-та тя да е готова. В момента 30 души от Института работят по промените в Закона за културното наследство, продължи Рашидов.

В допълнение на разговора, Тотев заяви, че това, че пази институциите, не означава че отношението му няма да се промени ако се открие отговорникът за това. В момента тече проверка от Окръжната прокуратура и се актуализира подробният устройствен план на Пловдив, допълни градоначалникът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Да не говорим че, културното наследство е обект на отделна национална стратегия за културно наследство, каквато обаче към момента не съществува и не са известни опити за нейното създаване. Пълно безхаберие и синхронна безотговорност на държавници и местни управници.

  2. Културният министър също е виновен. Как би могъл той да обясни защо в България все още не е приета Националната Стратегия за развитие на културата, въпреки че по Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК) е трябвало да бъде приета още през 2007? Тя е пряко свързана и гарантира опазването и социализирането на културното наследство.

  3. Еми да, трябва да се възстанови, иначе как строителството ще бъде въвлечено в културни проекти. ..бутане, пожари, моля не създавайте и земетресения, и градушки.

  4. Моля, моля….каква актуализация на 800 сгради за Пловдив, 600 за Варна. Да не би да ги отписвате от списъка на паметници на културата? Под Тепето, моля ви изяснете за какво става въпрос? Обществеността отново е на тъмно.

  5. Веждо , стана така , че заради некомпетентния Ви кмет ПУтев вече няма какво да се възстановява ! Оригиналът е безвъзвратно загубен ! Ми вземете да си стегнете досадника от общината – да контролира какво се върши в поверения му град – та повече да не се случват такива издънки – да бутат исторически сгради – пък после ще ги вдигаме наново !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина