Метла за Бойко – новите дрехи на царя!

Под ножа

И така – ръкавите са запретнати, време е за действие. Екшън!

Димитър Герганов

Премиерският пост във всяка държава предполага получаването на подаръци от най-различен тип. Често даровете имат символен характер. Метлата за Бойко Борисов обаче изтрепа рибата по първо, второ, че и по трето направление. Честито на най-новия член на гилдията на чистачите! Толкова близо до народа не е бил никой от българските държавници, дори и незабравимият Тато. За по-младите ще припомня, че другарят Живков си умираше да се снима с доячки, шивачки и комбайнери като част от поддържане на имиджа си на загрижен за хората и здраво стъпил на земята държавник. В по-модерните времена подобен род активности се наричат – популизъм. Но, да кажем, че в това няма нищо лошо – прави се в целия свят. Правилата на политическата игра го изискват.

       И все пак, благодарните труженички от летището вероятно от вълнение допуснаха един досаден пропуск. Метлата като всяко сложно техническо средство се нуждае от инструкции за употреба. В името на безопасността и гладкото протичане на работния процес. Обикновено тази документация се шири на десетки страници ситен шрифт. За да спестя време на премиера, ще си позволя да предложа кратко резюме. Един от първите принципи, с който се запознават бъдещите икономисти е на кака Пена – чистачката. Тази добра жена изповядва следното верую: Една сграда се мете от горе надолу и отвътре навън. Защото Бойко смята да мете. Корупцията. В цялата страна. Ще се съгласите, че подобно колосално усилие заслужава адмирации! Дълг на всеки отговорен гражданин е да го подкрепя, още повече, че имаме да догонваме румънците.

        И така – ръкавите са запретнати, време е за действие. Екшън! Камерите са включени.  Прословутите държавни поръчки. Количественият анализ показва, че през последните четири години имаме нарастване, както при възложителите от 4 662 през 2012 г. до 5 913 през 2015  г. – министерства, агенции, общини и др. структури, така и при изпълнителите от 18 257 до 24 448. Общият брой на обявените обществените поръчки в България за 2015 г. възлиза на 11 111, от които 1 219 с европейско финансиране. Паричното измерение е  6,92 млрд. лева. При такъв обем е ясно, че ще падне голямо метене. Очевидно е, че премиерът и при най-добро желание няма как да огрее навсякъде. Просто няма да му стигнат метлите…

       Ама какво е това черногледство? – ще възразите. Едва ли всяка обществена поръчка е корупционна. Правилно. „Гнили” са само тези, за които има съмнения. Въпросната категория обаче е субективна и често върви с политически пристрастия. Така винаги съществува риск „голямото метене” да се превърне в кампанийно „пролетно почистване”. Затова е крайно време да се смени подходът и да се отрежат  възможностите  за прояви на „творчество” от страна на администрацията. В превод – съставите на комисиите, които решават поръчките, трябва да се занимават единствено и само с проверка на документите представени от кандидатите. Победителят да се определя от софтуер, който на базата – цена и срок на изпълнение ще бъде  безпристрастен. Този начин на работа да бъде унифициран и задължителен за всички възложители от министерствата до н-ската забутана община. Подобна програма не се отличава със сложност и може да бъде написана от всеки програмист за по-малко от час. „Електронният” арбитър носи и други предимства – загубилите няма да има какво да обжалват.

       Над 90% от обществените поръчки е възможно да се случват по гореописания метод. Строежите на пътища и ремонтите на детски градини се правят по един и същи начин. Навсякъде. Няма нужда от „умуване”, запечатани пликове и „измислени” критерии, които да класират „нашите хора”. Еднаквите правила са най-ефикасният „почистващ препарат” срещу корупционното замърсяване. За останалите 10% от поръчките, които касаят националната сигурност или притежават висока специфика е редно да се предвидят изключения. Точно там премиерът може да се развихри със своята метла. По работно облекло. От горе надолу и отвътре навън…

Споделете ни във:

1 thought on “Метла за Бойко – новите дрехи на царя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.