3,5-годишно иго в операта!!!

Под ножа

Артистите живели в мълчание от страх за работните си места

Културната институция с огромни борчове след управлението на Тасев

Залата в Дом Борис Христов е перфектна, категорични са всички

Image title
Под 3,5-годишно иго са творели и живели артистите от Държавна опера Пловдив. Това се разбра на днешната пресконференция на синдикалистите в трупата, първа такава след дълго, дълго мълчание. Въпреки че не бе изречено с думи, атмосферата в културната институция е била робска. А музиканти, солисти, балетисти са мълчали повече от три години и половина от страх за работните си места. Срещата с медиите бе свикана няколко дни след хвърлената от бившия вече директор Пламен Тасев оставка, а мотивът за нея бе позицията на операта относно залата в Дома на културата Борис Христов. Изплуваха обаче всичките мрачни истини около царуването на Тасев. Да, всички мълчаха от страх. Страх, че ще изгубят работните си места и няма да могат да правят това, което обичат. Това е, признаха солисти от операта.

Тук представяме 100 процента от артистичните звена към Държавна опера Пловдив- солисти, хор, балет, музиканти, казаха синдикалните лидери пред медиите. Те първо застанаха твърдо зад идеята културният институт да се върне в обновената зала в бившия Синдикален дом. Били сме в хиляди театри по света. Новата зала е на доста високо ниво, подчерта Борис Кучков от синдикалната организация към хора и балета в операта. Колегите му похвалиха и акустиката в залата, и сцената, и оркестрината, която събира 60-65 души. Оказа се, че тя е по-голяма от старата оркестрина. Оркестър от 60-65 души е голям за оперен спектакъл. Съвсем достатъчна е. Гримьорните са същите. Нямаме забележки, готови сме да работим там, казаха синдикалистите.

След което дойде ред за проблематичните моменти от живота в операта. В последните години тя бе обезличена. 3,5 години един кларинетист управляваше операта без квалификация да управлява такъв културен институт. Аз бия камбаната през цялото време, но институциите не се вслушват. Искаме нов директор, който печели конкурс и работи по зададена концепция, изригна солистът Михаил Пулиев.

Мълчеше се, защото имаше страх от административни действия срещу артистите. Всички проблеми са били поставяни пред директора, но мерки не се взимаха. След първите съкращения в операта хората се страхуваха. Тук бе командно-административен режим. Хората нямаха възможност да кажат какво мислят от страх от уволнение, разкриха синдикалистите от различните сценични звена.

В момента върви одит на управлението на Тасев. По наша информация положението не е никак добро. Дългът, оставен от предишния директор Калуди Калудов, се е увеличил сериозно. Единственият начин операта да печели е да работи. Ние два месеца нямахме нито един спектакъл. Даваха се огромни хонорари на гост солисти, при положение, че ние, които сме на щат, не получавахме работа и седяхме на резервната скамейка. Получаваме заплати, а не работим. А пълним залата дори повече от гостите. За миналата година са поканени 40 гост солисти, оплакаха се щатни служители на операта.

Истина са слуховете за продажбата на билети в училищата, което е правено единствено с мисълта за дотиране от държавата. След което залите остават празни. В билетите има много направени нарушения. Години наред хората от трупата купуваха билети и ги продаваха, като търговци. В един момент стана така, че артистите не творяха, а гледаха кой колко билета е продал, за да спечелят повече пари. Един вид- продаваш билети, имаш заплата. Имаше хора, които са ми се хвалили, че продали 40 билета и ще имат две заплати накрая на годината. Имаше и черен тефтер за тези, които не продаваха билети. Стигна се дотам, че с друго финансиране се отчитаха продадени билети, а после музикантите свиреха в празна зала. Сезирали сме институциите за тези нарушения, и Министерството на културата, и общината, но те мълчаха, допълниха картинката от последните повече от три години в културния институт изпълнителите.

Конфликтът опера-оркестър обаче продължава, а това е голям проблем. Не сме вадили томахавките, за да ги заравяме. Трябва да работим заедно, не да се делим. 152 души сме на щат, каза Кучков.

Истината е обаче, че и директорът и зам.-директорът досега пазеха оркестъра за сметка на операта. Те полу унищожиха балета и други части от института. Този, който дойде след Тасев сигурно ще прави структурни промени. Не искаме съкращения, те не са необходими. Не трябва да има лов на вещици и уволнения. Но промени- да. В оркестъра например има 12 пенсионери, вметна Пулиев. Не може да има 5 кларинетиста, пет солисти и пет балерини, допълни той. От балетистите пък се вмъкнаха в разговора с уточнението, че играят по две роли, тъй като няма достатъчно артисти в звеното им.

Искаме спешен конкурс. Трябва да се избере директор по каналния ред. Този човек трябва да направи подробна концепция, която да защитава пред министерството. Това бе проблемът при управлението на Пламен Тасев, той не защитаваше нищо пред никого, тъй като бе временно изпълняващ длъжността. Тасев нямаше концепция, не можеше да бъде контролиран. Трябва ни човек, който си седи на задника и работи. А не всеки ден в 13ч. да си тръгва от работа и да ходи в близката кръчма. Тасев ми е казвал- аз толкова си мога. Но има хора, които могат повече. Бяха нарушени нашите конституционни права на труда. Искаме да работим, а работа не ни се дава, каза Пулиев, визирайки проблема с гост солистите. За които са отделяни 8 хиляди лева хонорар месечно.

Готови сме да работим с г-жа Караджова, която изпълнява длъжността в момента, за да довършим сезона нормално, казаха в един глас всички.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.