Вместо готов архитектурен проект за площад Централен, нови обществени поръчки

Под небето

Теодор Караколев

Общината има готов проект, но отново загърбва цялото минало и работата на архитектите, за бърз и евтин резултат

Дълга и леко тъжна е историята на най-важния пловдивски площад – „Централен“. Множество са опитите за оформяне на зоната като един адекватен и работещ площад, но всичките – неуспешни, половинчати и недовършени, всеки от които допринесъл за странния му днешен вид. Всеки от тези опити се е старал да реши тъкмо тези половинчати предходни решения, но крайният резултат винаги е бил просто някакви кръпки.

Актуалните идеи на общинската управа начело с кмета Иван Тотев за ремонт с обществена поръчка за инженеринг са поредните (втори в рамките на мандата на Тотев) такива. Докъде ще стигнат те, няма как да предполагаме. Подходът обаче приповтаря всички преходни опити за ремонти на площада и засега няма причина да не се получи така, че отново да получим само няколко неадекватни кръпки. Защо? Защото се загърбва цялата досегашна история и отново се започва наново от нулата, сякаш сегашната власт е първата власт на града, а всички предходни не са съществували, а решенията им са били безспорно грешни.

Конкретното измерение на тази философия е загърбването на преходните проекти за площад „Централен“. Вместо архитектурни проекти – или използване на съществуващите архитектурни проекти, отново се подхожда по бързия, лесния и доказано некачествен модел: процедура за инженеринг. Архитектурният вид ще е неадекватен, тъй като няма да е създаден от архитект, избран по качество и умения, а по най-евтина оферта и по това, че е най-изгоден на инженерите.

Известният от преди няколко години проект на португалското архитектурно студио FORA бе само в начална фаза. Изобщо не се достигна до негово развитие, за да разберем добър ли е той или не. Цялостната концепция, за която бяха хвърлени много усилия и средства бе захвърлена, защото инженерите явно не го харесаха.

Още по-странно обаче е, че проект, който беше достигнал до работна фаза и може директно да започне да се изпълнява, без да се харчат отново и отново общински средства, също е загърбен. Става въпрос за конкурс от 2001 година, спечелен от екип арх. Величко Куртев, арх. Мария Стоянова, арх. Екатерина Генева и арх. Васил Шилев. След спечелването на този конкурс е изработен и работен проект за подмяна на настилките на площада. Готов и собственост на пловдивската община, той остава неизпълнен, а явно и ненужен, според сегашната управа. И отново вместо бързо и адекватно евтино решение, избираме нещо друго – само, защото не е направено от „сегашните хора“.

Цялостният проект се намесва изключително деликатно в средата. Зоната се социализира, без да се извършват скъпи реконструкции и мащабни намеси. Иначе казано, проектът от 2001 година не предвижда големи промени от това, което имаме днес, като просто прави мястото лесно и удобно достъпно, с качествена инфраструктура, без да се руши археология или обратното – да се инвестират десетки години в нови разкопки.

Целият анализ четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

13 thoughts on “Вместо готов архитектурен проект за площад Централен, нови обществени поръчки

  1. Вместо грамадния, подтискащ, скучен и НЕПОТРЕБЕН мегдан от Партийния дом до Гладстон на надморско равнище натрупано от столетия деградация МНОГО ПРОСТО КАТО КОЛУМБОВОТО ЯЙЦЕ; СЛИЗАМЕ ОТКРАЙ ДОКРАЙ ДО НИВОТО НА ФОРУМА И ОСТАВЯМЕ ПОКОЛЕНИЯТА ДА СИ ДООПРАВЯТ ЦЕНТЪРА. Стига „пързалки“ „колодруми“ и идиотизми

  2. Площад с ПЛОЧКИ не се настила както кенеф, кмете. Нито с „плочи“ от естествен камък, досега ги имахме таквизи и трийсетина години издаяниха; но ИСТИНСКАТА настилка е … калдаръм, какъвто нямаме, продадохме паветата към цивилизования запад, който ги цени. ЗАТОВА ФМЕСТО ДА МЕ ОХАРЧИШ С ДРЕБНАТА СУМА ОТ МИЛИОНИ Я ПУСНИ АСФАЛТАДЖИЙСКАТА МАФИЯ ЗА ЛЕСНО, БЪРЗО, ЕВТИНО, ГАРАНТИРАНО ЗА ПЕТ ЗИМИ АСФАЛТИРАНЕ НА МЕГДАНА

  3. Механото не са чували, затова и не са научили Мамин инджИбТ ИМПЕРИАЛист как да бъде УРБАНИСТ. Че съществува (от епохата на Просвещението насам) специфична дисциплина -теория и ПРАКТИКА- как човечеството да си урежда селищата за ЦИВИЛИЗОВАНО обитаване. За НАПРАВА НА МЕГДАН ЦЕНТРАЛ даже “Архитектуринг” няма да бъде достатъчен, трябва Градостроители да планират ГРАДОУСТРОЙСТВО. ЧИРАКИНГ може само в замиращи селища с уплашено население от лумпени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.