АктуалноГрадътНовини

Стотици на протест в Пловдив, поискаха оставки за Гешев и Борисов (СНИМКИ)

Хората носеха български знамена, други лозунги бяха рядкост

Няколкостотин души се събраха на площада пред Община Пловдив на протест „Демокрация без каскет“. Протестиращите заеха голямо пространство около фонтана с пеликаните, но поне в началото на събитието се стремяха да спазват дистанция. Протестът бе охраняван от около 20-ина полицаи, които не се намесваха в мирното събитие.

Част от хората носеха български флагове. Националното знаме стана символично покрай отношението от гардовете на НСО, които – според политически съмнения, потвърдени от президента Румен Радев – са охранителите на Летните сараи на Доган, един от които го изхвърли неуважително на земята преди дни. Това стана по време на акцията на един от лидерите на Демократична България Христо Иванов, който опита да стигне до плажа край Сараите, брегова ивица, която е държавна собственост.

Именно лавина събития и реакции след това доведе и до днешните протести. Протестиращите скандираха „Гешев е позор! Оставка и затвор“. Действията на главния прокурор с нахлуване в президентството и арести на няколко негови приближени също предизвикаха реакции в обществото и съмнения за политически действия. Самият Иван Гешев се защити с пресконференция по-рано днес, в която обяви, че действа спрямо законодателството и това е доказателство, че никой бизнесмен или олигарх не е над закона.

Протестиращите в Пловдив, които се събраха, обаче демонстрираха, че не подкрепят действията на Иван Гешев и прокуратурата. Освен неговата оставка, сред протестиращите имаше такива, които искат оставка и на премиера Бойко Борисов. Един от малкото плакати на протеста бе именно срещу водещата политическа сила у нас ГЕРБ. Макар и на протеста да присъстваха представители на различни политически сили, политически лозунги нямаше – освен няколко души с тениски на някои малки извънпарламентарни партии.

Гражданската енергия срещу Иван Гешев в Пловдив ще продължи с нов протест след седмица – на 16 юли от 19 часа на площад „Съединение“ – пред Прокуратурата, съобщиха организаторите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Олий, тия да не ‘земат да изкъшкат даже и баскетБОЛНИЯ МОЗЪКЛИЯ Клет с неговите десетина ЗАМ-ове, калабалък РАЙ-ове и със СОФИЯНСКИ заплатаджия за деректор на Стария Пловдив === че да се разтурят някои захванати Далавери (върху Джамбаз Тепе, Джендем Тепе, и др., мн. др.!)

      1. Колегата ТРЪМП оня ден го натикаха в подземния бункер -в прахоляци и паяжини- специалните служби поради бурните протести пред Белия Дом.
        За да инспектира, де, не че се е уплашил чак толкова – не е плашлив като сърничка, нищо, че все се оплаква . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина