АктуалноГрадътНовини

Шедьовър на архитект Чинков се прости с красивите си дървени дограми

Красивата къща на ул. „Капитан Райчо“ вече е с обикновени PVC-профили

90-годишна красива къща, проектирана от архитект Боян Чинков, която до преди ден бе отлично запазена, вече е с подменени дограми. Къщата е издигната в началото на 30-те години на улица „Капитан Райчо“ на ъгъла с малката „Димчо Дебелянов“.

Тя е типичен проект на знаменития пловдивски архитект Боян Чинков от периода му между 1931 и 33 година. В къщите от този период често има хоризонтални акценти с профилна мазилка, отвесно продължение на прозорците. Периодът не само за Чинков, а изобщо за българската архитектура е типичен с премахването на декоративните орнаменти по фасадата, които понякога се пренасят на други части – огради, врати, профили на прозорци.

Тъкмо такъв е случаят с къщата на „Капитан Райчо“ със стругованата дървена дограма, акцент в дизайна на тази къща. Развитието на строителната техника и навлизащия стоманобетон позволява да се проектират ъглови прозорци, без там да има колона, и така да влиза повече светлина в помещенията. Именно на ъгловия прозорец бяха поставени дървените дограми на първия етаж. Сега те вече са заменени с обикновен PVC профил.

Запазената дограма на втория етаж

За щастие, на втория етаж на сградата дограмата все още е запазена и може да се направи сравнение между красивият запазен от десетилетия детайл и новите масови дограми.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

  1. Много е лесно, оставя се отвън оригналната дограма като се дублира с каквато си искате отвътре. Получваш най-доброто от двата свята, ама трябва да си от идиот нагоре да се сетиш…

  2. Четя ви коментарите и е малко смешно да критикувате че ви информират как се убива и заличава наследството ни. Излезте от Блоковете и селата си и вижте малко свят да видите как се пази историята и архитектурата в целия свят та дори и в Сърбия и Албания преди да коментирате и пишете глупости. Вече има полети по 9 евро та по пътувайте у вижте как се прави и цени и реставрира и какви правила има и сравнете!
    Правилно ни обрисува България като кенеф на Европа преди един артист. България е точно това, нито Стар град нито нищо няма в Пловдив. Едни бетонни плочки за гущери, фалшиви улични фенери и колони с китайски лед лампи и лунички. Жалка картина …..

    1. КЪМ ТЕРМИНАЛ ДВЕ / ТРИ ВЕДНАГА ЗА 9 ЕВРО БИЛЕТЧЕ ЕДНОПОСОЧНО -, СЛАГАМ МАСКАТА И ОТПЪТУВАМ ДАЛЕЧ ОТ ПВЦ ДОГРАМИ.
      ПРОСТОТА ТРЕПЕ / СНОБИЗаМ КРЕПИ

  3. Ок, а собствениците вечно да си седят с разпадащата се дограма ли? Или да плащат многократно по-скъпо за да се изработи подобна дограма? Щом сте готови с критиките, готови ли сте да дадете разликата в цената, за да може да се запази?

    1. Хич не ги забелязвай, не им обтъщай внимание на снобеещите „ЕСТЕТИЦИ“ с техните лесни критики, сякаш са хванали Господ за шлифера, сякаш всички старини в Пловдив са в тип-топ състояние.
      А те плачат за поддръжка; ЦЯЛ ЛАМАРТИН го бяха ошушкали клошарите и циганите до последна металическа подробност – как не му теглиха еди кибрит както е прието в Наше Село е просто за чудене.
      Закон няма нарушен – къщата не е в Регистъра на Паметниците.
      А по-долу изказването на МЪДРЕЦ „ОТ ПЛОВДИВ“ показва що за „разбирачи“ са около академик КараКАЛИНКА

  4. КараКАЛИНКА няма право да раздава ОЦЕНКИ преди да получи своите ОЦЕНКИ макар и на поправителната Сесия.
    Аман от „разбирачи“.
    На Краставичари Краставици тръгнал да продава.
    Позира като „СПЕЦ“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина