Шедьовър на архитект Чинков се прости с красивите си дървени дограми

Актуално Градът Новини

Красивата къща на ул. “Капитан Райчо” вече е с обикновени PVC-профили

90-годишна красива къща, проектирана от архитект Боян Чинков, която до преди ден бе отлично запазена, вече е с подменени дограми. Къщата е издигната в началото на 30-те години на улица “Капитан Райчо” на ъгъла с малката “Димчо Дебелянов”.

Тя е типичен проект на знаменития пловдивски архитект Боян Чинков от периода му между 1931 и 33 година. В къщите от този период често има хоризонтални акценти с профилна мазилка, отвесно продължение на прозорците. Периодът не само за Чинков, а изобщо за българската архитектура е типичен с премахването на декоративните орнаменти по фасадата, които понякога се пренасят на други части – огради, врати, профили на прозорци.

Тъкмо такъв е случаят с къщата на “Капитан Райчо” със стругованата дървена дограма, акцент в дизайна на тази къща. Развитието на строителната техника и навлизащия стоманобетон позволява да се проектират ъглови прозорци, без там да има колона, и така да влиза повече светлина в помещенията. Именно на ъгловия прозорец бяха поставени дървените дограми на първия етаж. Сега те вече са заменени с обикновен PVC профил.

Запазената дограма на втория етаж

За щастие, на втория етаж на сградата дограмата все още е запазена и може да се направи сравнение между красивият запазен от десетилетия детайл и новите масови дограми.

Споделете ни във:

7 коментара за “Шедьовър на архитект Чинков се прости с красивите си дървени дограми

 1. Много е лесно, оставя се отвън оригналната дограма като се дублира с каквато си искате отвътре. Получваш най-доброто от двата свята, ама трябва да си от идиот нагоре да се сетиш…

 2. Четя ви коментарите и е малко смешно да критикувате че ви информират как се убива и заличава наследството ни. Излезте от Блоковете и селата си и вижте малко свят да видите как се пази историята и архитектурата в целия свят та дори и в Сърбия и Албания преди да коментирате и пишете глупости. Вече има полети по 9 евро та по пътувайте у вижте как се прави и цени и реставрира и какви правила има и сравнете!
  Правилно ни обрисува България като кенеф на Европа преди един артист. България е точно това, нито Стар град нито нищо няма в Пловдив. Едни бетонни плочки за гущери, фалшиви улични фенери и колони с китайски лед лампи и лунички. Жалка картина …..

  1. КЪМ ТЕРМИНАЛ ДВЕ / ТРИ ВЕДНАГА ЗА 9 ЕВРО БИЛЕТЧЕ ЕДНОПОСОЧНО -, СЛАГАМ МАСКАТА И ОТПЪТУВАМ ДАЛЕЧ ОТ ПВЦ ДОГРАМИ.
   ПРОСТОТА ТРЕПЕ / СНОБИЗаМ КРЕПИ

 3. Ок, а собствениците вечно да си седят с разпадащата се дограма ли? Или да плащат многократно по-скъпо за да се изработи подобна дограма? Щом сте готови с критиките, готови ли сте да дадете разликата в цената, за да може да се запази?

  1. Щом нямат средства да потдържат имота в автентичният му вид не е логично да го продадат или заменят с някой лесен и евтин за потдъжка имот!?

  2. Хич не ги забелязвай, не им обтъщай внимание на снобеещите “ЕСТЕТИЦИ” с техните лесни критики, сякаш са хванали Господ за шлифера, сякаш всички старини в Пловдив са в тип-топ състояние.
   А те плачат за поддръжка; ЦЯЛ ЛАМАРТИН го бяха ошушкали клошарите и циганите до последна металическа подробност – как не му теглиха еди кибрит както е прието в Наше Село е просто за чудене.
   Закон няма нарушен – къщата не е в Регистъра на Паметниците.
   А по-долу изказването на МЪДРЕЦ “ОТ ПЛОВДИВ” показва що за “разбирачи” са около академик КараКАЛИНКА

 4. КараКАЛИНКА няма право да раздава ОЦЕНКИ преди да получи своите ОЦЕНКИ макар и на поправителната Сесия.
  Аман от “разбирачи”.
  На Краставичари Краставици тръгнал да продава.
  Позира като “СПЕЦ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.