ИзбориНовини

Русия обмисля дали да скъса дипломатическите си отношения с България

Политическите сили все още нямат официална информация за намеренията на Москва

 

Русия обмисля дали да скъса дипломатическите си отношения с България заради изгонването на 70-те представители на дипломатическата ѝ мисия преди два дни. Това съобщи в четвъртък БНТ, цитирайки руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Министерството на външните работи уточни, че по-рано през деня Митрофанова е посетила ведомството, за да връчи вербална нота, “с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”.

“В нотата се заявява, че в противен случай “пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълниха от министерството.

Успоредно с това, правителствената информационна служба разпространи изявление на премиера в оставка Кирил Петков, с което той призовава Митрофанова да оттегли нотата си.

“Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, казва Петков.

В изявлението му се казва още, че “въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители”.

Междувременно в парламента се проведе извънреден председателски съвет, след който стана ясно, че политическите сили все още нямат официална информация за намеренията на Москва, изразени в нотата до Външно. Затова в парламента беше поканена вънпната министърка в оставка Теодора Генчовска, която да запознае членовете на председателския съвет с подробностите.

Безпрецедентното решение за намаляване на служителите в руското дипломатическо представителство беше обявено от Петков във вторник вечерта.

То провокира разрив между досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” (ПП) и БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори постави ултиматум, че партията ѝ няма да преговаря за ново правителство с ПП, ако Петков продължава да бъде предложението за министър-председател.

По-късно в сряда премиерът беше изслушан на закрито заседание в парламента заедно с ръководителите на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване. След него стана ясно, че решението за изгонването на руските дипломати е било взето на базата на три доклада на агенцията и един на външното министерство и Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви в Москва, че “това беше направено по заповед на външни сили”.

По думите ѝ тези сили “под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Изявлението ѝ беше последвано от видеообръщение във Фейсбук от руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Според нея изгонването на 70 души от ръководената от нея дипломатическа мисия не отговаря на “буквата и духа на Виенската конвенция”, която урежда международните дипломатически отношения.

Митрофанова също подчерта, че “Руската федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия”.

В четвъртък Петков проведе среща с парламентарната група на БСП, но след нея Нинова потвърди, че ултиматумът на левицата остава и тя ще възобнови преговорите си с “Продължаваме промяната”, когато партията предложи друг кандидат-премиер.

По-късно президентът Румен Радев каза, че Съветът по сигурността към Министерския съвет принципно е обсъждал изгонване на руски дипломати, но не е гласувал такова решение.

Източник: svobodnaevropa.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина