Ремонтират две къщи в Стария град

Предвижда се Къщата до Конюшните на царя на ул. „Съборна“ № 20 в Стария град на Пловдив да бъде ремонтирана. Това съобщи днес заместник-кметът с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов.

Средствата, необходими за ремонта на сградата, която бе предоставена на Етнографския музей, ще бъдат включени в Бюджет 2023 на града. Те възлизат на 350 хил. лева, уточни Панов и допълни, че в проекта е предвидено да бъде закупено и ново оборудване.

Припомняме, че бившият хостел дълги години пустееше, след като бе напуснат от концесионера. Договорът между общината и фирмата бе развален, а в следващите няколко години така и не се намери нов желаещ за мястото, което освен ценната сграда има и археология.

Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение има обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м.

Панов съобщи още, че започва и ремонт на къща Павлити, като средствата за него са от приходите от дейност на Общински институт „Старинен Пловдив“. За консервационно-реставрационните дейности по фасадата на Синята къща вече има сключен договор за изпълнение с фирма „Рестстрой“ ЕООД.

Exit mobile version