ГласовеМненияНовини

Прогнозата на работодателите в Пловдив е за 5% увеличаване на заетостта

Българските работодатели споделят резервирани намерения за наемане на служители през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, където нетната прогноза за заетостта е +7%

426 работодатели от България отговориха на въпроса „Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2020 г. в сравнение с настоящото тримесечие?” и отчетоха прогноза от +1%, след като сезонните колебания бъдат изключени от данните. Плановете за наемане на служители се подобряват с 9 процентни пункта спрямо предишното тримесечие, но намаляват с 8 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

Шест процента от анкетираните работодатели очакват да увеличат заетостта, 8% предвиждат да я намалят, 79% не прогнозират промяна и 7% не са сигурни относно плановете си за наемане в периода октомври-декември. В сравнение с предишното тримесечие те са по-оптимистични за темпото, с което отново ще достигнат нормално състояние – 21% (спрямо 13% през юни) очакват да се върнат към нивата на наемане отпреди COVID-19 през следващите 12 месеца. По отношение на настоящите служители, които са включени в различни програми за задържане на работа или са пуснати в отпуск, 16% от компаниите планират да ги върнат обратно на пълен работен ден, а 1% посочват, че ще ги освободят.

„Въпреки че прогнозата за четвъртото тримесечие запазва бавното си темпо вследствие на пандемията, виждаме някои окуражаващи сигнали, предвид че увереността за наемане на нови служители се подобрява в пет индустриални сектора и два региона, включени в изследването. Още е рано да приемем тези подобрения като поврат на пазара на труда, но искрено се надяваме, че най-лошото вече е зад нас,” коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър, ManpowerGroup България.

„Изследването ни акцентира и върху някои от дълготрайните трансформационни ефекти на епидемията върху работната сила, тъй като попита работодателите как очакват да се промени начинът на работа. Над половината от тях (64%) планират да предложат работа от разстояние и гъвкави работни часове, а 10% очакват да осигурят на служителите си 100% дистанционна работа.”

Също така работодателите предвиждат за своите служители повече възможности за изграждане и развитие на нови умения (11%), както и допълнителни здравни придобивки (11%), тъй като очакванията на работниците се променят и много от тях се надяват да се възползват от хибриден модел на работа.

През следващото тримесечие работодателите в пет от седемте индустриални сектора очакват да увеличат заетостта. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, където нетната прогноза за заетостта е +7% и регистрира рязко увеличение от 23 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Работодателите от сектор „Финансови и бизнес услуги” очакват скромно увеличение на служителите, като отчитат прогноза от +5%, а прогнозата на секторите „Промишленост” и „Друго производство” е +3%. Работодателите от сектор „Строителство” предвиждат ограничени възможности за наемане с прогноза от +1% и се очаква спад на заетостта в два сектора – „Други услуги” и „Търговия на едро и дребно”, които имат прогнози от съответно -9% и -5%. Плановете за наемане се засилват в пет от седемте индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие. В допълнение на сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” работодателите от сектор „Друго производство” също споделят значително подобрение от 12 процентни пункта. Прогнозата за сектор „Строителство” се засилва с 9 процентни пункта, докато сектор „Други услуги” отчита увеличение от 3 процентни пункта. В същото време работодателите от сектор „Търговия на едро и дребно” отчитат спад от 3 процентни пункта и най-слабия пазар на труда от началото на изследването преди 10 години.

НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТАQ4_19Q3_20Q4_20
ОБЩО: БЪЛГАРИЯ+9%-8%%+1%
СТРОИТЕЛСТВО+14%-8%+1%
ФИНАНСОВИ И БИЗНЕС УСЛУГИ+11%+3%+5%
ПРОМИШЛЕНОСТ+10%+3%+3%
ДРУГО ПРОИЗВОДСТВО (Минно дело; Земеделие, лов, горско стопанство и риболов; Електричество, газ и вода)+7%-9%+3%
ДРУГИ УСЛУГИ (Публичен и социален сектор; Транспорт, складове и комуникации)+7%-12%-9%
РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ+3%-16%+7%
ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО+8%-2%-5%

По отношение на регионите работодателите в две от петте области очакват да увеличат заетостта през следващото тримесечие. Най-силни перспективи за наемане са отчетени във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +6%, докато прогнозата на работодателите в Пловдив е +5%. Работодателите в Бургас и Русе предвиждат спад на заетостта, като отчитат прогнози от съответно -5% и -4%, а работодателите в София очакват замрял пазар на труда с прогноза от 0%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане се засилват във всички пет региона, като Бургас и Варна регистрират значително подобрение от съответно 16 и 14 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат увеличение от 9 процентни пункта, докато прогнозата в Русе се подобрява с 3 процентни пункта.

НЕТНА ПРОГНОЗА НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТАQ4_19Q3_20Q4_20
ОБЩО: БЪЛГАРИЯ+9%-8%%+1%
БУРГАС+7%-21%-5%
ПЛОВДИВ+9%-4%+5%
РУСЕ+3%-7%-4%
СОФИЯ+9%-2%0%
ВАРНА+13%-8%+6%

Работодателите от големите предприятия (250+ служители) очакват да увеличат заетостта през следващото тримесечие, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +8%, докато работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) споделят слаби намерения за наемане с прогноза от 0%, а прогнозите на малките (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са съответно -1% и -2%.

Перспективите за наемане се подобряват във всички категории предприятия в сравнение с предишното тримесечие и най-вече с 14 процентни пункта за големите предприятия и с 12 процентни пункта за средно големите фирми. Работодателите от малките и микропредприятията отчитат леко увеличение от съответно 3 и 2 процентни пункта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина