АктуалноГрадътКултураНовини

Подземните пространства под Одеона също готови за откриване (СНИМКИ)

Районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов показа снимки от социализираните части

Подземието на римската сграда, известна като „Одеона“, ще бъде отворено за посещения в скоро време. Социализацията на тези части от сградата се изпълнява успоредно с дейностите по северната част на Агората. Снимки от обновените пространства показа районният кмет Георги Стаменов, който вчера следобед посети мястото заедно с архитектките Румяна Пройкова и Виолета Раева. В проекта е участвала и археолог Мая Мартинова, която е сред най-добре запознатите специалисти с тази част на централния площад на Филипопол и прилежащите му публични сгради.

„Прекрасно е да видиш нещо, за което си работил осем години, да се изпълва с живот. Одеонът на древния Филипопол скоро ще посрещне и първите си посетители. От място на вземане на важните за града решения, Одеонът ще се превърне в място за отдаване на почит към историята на нашия древен и вечен град“, коментира във фейсбук публикация екс-кметът на града и настоящ депутат Иван Тотев, който сподели и снимките.

Горната част на сградата Одеон или Булевтерион бе реставрирана преди години. Подземията, които са най-автентичната част, ще бъдат отворени за пръв път за публика. Още в античността сградата е била в комплекса на Агората, което ще се случи и в настоящето, със завършването на социализацията на Форум-север, която е на финалната права.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

  1. Тея стъклените врати са там да продадат повечко автентичност или едни хора получиха едни поръчки од общината, града? Колко пара струваше тва чудо нанчудесата?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина