БългарияГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовиниПод небето

Патронът на съперника на ЦСКА – Гьорче Петров завършил в Пловдив

Скопският футболен отбор е кръстен на деец на Българските македоно-одрински революционни комитети 

Участието на българските футболни отбори в Евротурнирите продължава тази седмица с Левски, Ботев и ЦСКА-София. Левски ще играят с гръцкия ПАОК, а Ботев – с АПОЕЛ от Кипър. ЦСКА-София ще срещне ФК „Македония Гьорче Петров“, основан през 30-те, но преименуван на „Гьорче Петров“ през 1990-а година.

Любопитното, свързано с града ни е, че патронът на тима Гьорче – или Георги – Петров е завършил пловдивската гимназия – общобългарски културен център в годините на Възраждането и след Освобождението. Днешният наследник е Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, която се помещава в сградата, построена от арх. Пиетро Монтани и открита само няколко месеца след завършването на Георги Петров.

диплома гьорче петров

Георги Петров е роден във Варош – село, непосредствено до Прилеп, през 1865 година. Първоначално учи в Солун, но след това се премества в Пловдивската мъжка гимназия. По това време Пловдив все още е столица на Източна Румелия. Петров, според дипломата – „православен българин“, завършва през юни 1885 година.

През тези години в Пловдив учители са множество чужденци – гласен ръководител и учител по рисуване на Гьорче Петров е Иван Мърквичка, който му пише „твърде добър“ – 9 (днешно „много добър“ – 5). Чертане и няколко математически предмета му преподава Шоурек, учи френски език при французина Марти, история при Минко Бракалов и др.

В школата по това време учат и други фигури, които ще станат важна част от българската история – Пенчо Славейков, Панайот Пипков и други. Тук по това време е и Захари Стоянов, който основава БТРЦК, и в който се включва и Гьорче Петров. Малко по-късно той се завръща в родния си Прилеп, като прави голямо проучване на македонския край, описвайки детайлно природата, бита и населението на градовете и селата в Македония – предимно българи, и по-малко турци, и по-малко арнаути, цигани, евреи, власи. След края на Първата световна война живее в София, където работи в помощ на бежанците от Македония в България. Убит е при вътрешните борби във ВМРО през 1921 година.

снимка: By Димитър Карастоянов – Собственоръчно сканирано, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61062342

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина