Новини

Парламентът обяви за геноцид Гладомора в Украйна

Парламентът прие проекторешение „Големият глад – Гладомор“ в Украйна през 1932-1933 г. да бъде обявен за геноцид и осъди категорично неговите извършители, съобщава БНР.

Всяка последна събота на ноември ще се отбелязва като Ден за почит и памет за жертвите на Големия глад в Украйна, включва още решението на депутатите.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Решението беше взето със 134 гласа „за“ срещу 26 гласа „против“, като против решението на българския парламент бяха депутатите от Възраждане, а БСП не участваха в гласуването.

Големият глад през 1932-1933 година – Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР – Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина