БългарияНовини

Падналият вчера метеорит е болид, взривил се в атмосферата

Явлението, което наблюдавахме снощи, е падане на много ярък метеорит, наречен болид, пише OFFNews. Тези тела се взривяват в атмосферата, преди да докоснат Земята, обясни по Нова телевизия Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия на БАН.

Към 21:49 часа във вторник, на територията на област Видин се чу силен тътен и бе забелязана падаща ярка светлина. Явлението беше констатирано и в София, Лом, по Черноморието. Румънските власти съобщиха, че става дума за метеорит, който се е взривил във въздуха.

В края на юли най-добре се наблюдават два метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди. Самото тяло дойде от юг-югозапад. Това е взрив в атмосферата, на няколко десетки километра от Земята. Шансът да са стигнали отломки до Земята не е голям, каза ученият.

По думите му това явление повтаря в по-малък вариант Челябинския метеоритен взрив от февруари 201г.

Това е защитна функция на нашата атмосфера. Всички метеорни тела, които навлизат косо в земната атмосфера, се нагряват до взривяване, като това взривяване става на няколко десетки километра височина. По този начин атмосферата ни предпазва от такива явления, каза Маркишки.

Ученият обясни, че не може да се посочи точен размер на метеорита, който може да бъде от няколко сантиметра до метър.

Тялото е навлязло с ниска скорост в земната атмосфера, защото е достигнало Земята по орбиталния път, което става причина за този бавен ход. Хората са го наблюдавали в продължение на 3-4 секунди, някои дори 5 секунди. Най-често метеоритите завършват пътя си в земната атмосфера и изгарят напълно, но при големи скални късове, или късове със съдържание на метали, могат да се взривят по-ниско и отломки да достигнат Земята. Имало е по-големи случаи като Тунгузския метеорит 1908 г., чиято звукова вълна обикаля няколко пъти света и предизвиква много сериозна експлозия, но за наш късмет такива явления са рядкост, каза физикът.

Метеорните потоци се прогнозират много лесно, защото се наблюдават по едно и също време в годината. Максимумът на метеорния поток персеиди е около 12-13 август, но не можем да предвидим колко големи тела ще навлязат в атмосферата, особено когато става дума за спорадични метеори като този, за който говорим в момента. Те са непредвидим. Ако тялото е с размери няколко метра, може да го открие голяма лаборатория. Но такива случаи са рядкост. Когато става дума за тела под 10 метра или 1-2 метра, тяхното придвижване е невъзможно да се прогнозира, обясни ученият от БАН.

Снимка: Стопкадър Din România

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина