АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Не, това не е строителство!

Митрополията гради параклиса на Джамбаз тепе „ със строително разрешение от Бог”

Нов бетон и армировка на строителната площадка на Трихълмието

„ Това не е строителство. Аз ви казвам!”. Така кметът Здравко Димитров се опита да увери преди две седмици журналистите, че церемонията по полагането на основния камък в бъдещия параклис на Джамбаз тепе не е начало на строителните дейности на върха на Трихълмието. Днес обаче излиза, че няма значение какво ни е казал градоначалникът тогава. Тъй като горе се строи, увери се на място Под тепето.

Коментарът на Зико бе по повод решението на Административния съд да отмени  заповедта за предварително изпълнение на ПУП-а за имота и дойде след подписването на някакъв странен документ, определен от Николай Пловдивски като разрешение за строеж, който също бе вграден в основите на храма. Днес на обекта има нов бетон и армировка, каквито нямаше на 1 септември- деня, в който кметът изрече „ Това не е строителство. Аз ви казвам! Това, което виждаме, не е строителство”.

Пак тогава отец Апостол, от имено на пловдивските духовници, даде да се разбере, че строителството започва и без задължителните законови процедури, през които трябва да премине митрополията.

„Който е  против, нека като дойдем да строим, да ни спре, нека ни пречи. Нека да дойдат да ни вземат строителното разрешение, което го имаме от Бог. Затова с нашата свободна воля решаваме да започнем строителството на храма, ако ни водите вие”, обърна се към Николай Пловдивски на 1 септември отец Апостол. Така, към днешна дата митрополията вече строи, без ВКС да се е произнесъл по жалбата на общината срещу решението на Административен съд- Пловдив за отмяна заповедта за предварително изпълнение на ПУП-а. А дали кметът ще продължи да не вижда строителство на Трихълмието и да ни уверява в това, ще разберем утре.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

19 коментари

  1. Типичните гьонсурати гербаво-куманистически, така си знаят от време оно, така си якарата..а балъците плащат фактурите и питат мъдренно – а кой ще дойде после… ОСТАВКА, СЪД , ЗАТВОР !

  2. “Защо да няма православен храм на най-високата част на Джамбаз тепе”, се пита един читател. Ами защото със сигурност ще се издигне нещо грозно, в онзи мутренски стил, който напоследък не се представя като православен и ще загрози както резервата “Старинен Пловдив”, така и панорамата към хълма. Защото това няма да е църква като от Възраждането или построените от Йосиф Шнитер. При този дефицит на култура е така.

    1. Казваш: „…нещо грозно, в онзи мутренски стил, който напоследък не се представя като православен…“
      МУТРОбарокът има като висша фаза и върховн постижение джам-тенекиджийския Стил МУТРОкоко.
      21-ви век.

      1. Климатизирани „светилища“ в Гранитогрес и Тапети.
        Жреците наКИЧени в КИЧ сякаш елхички.
        Звънчета, кадилници и фишеци.
        Стилистика Долно Лозен.
        Ючбунарски фльорци.
        МУТРАТА – ВЪН!

  3. Защо да няма православен храм на най-високата част на Джамбаз тепе, а също и митрополитска приемна сграда? Какво ви боде очите толкова много. Митрополит Николай не го гради за себе си. Той е човек смъртен, след себе си не оставя потомство, на което да завещае имота, или ако оставя потомство – това сме ние миряните. Градежът след него и след нас ще остане за бъдните поколения. Ще бъде достояние на всички. Какво лошо има в това като погледнете от пощата или от Тримонциум да виждате на високото на тепето храм Божи и митрополитски дом. Не им ли е там мястото – да се вижда ясно, принадлежността на населението към вярата и отношението, уважението към нея. Най-бележитите точки на Пловдив са осеяни с ислямски храмови сгради, сгради от тракийско и римско време. Нека и нашето съвремие остави един видим отпечатък и то отпечатък на вярата. Какво лошо има в това. Или може би предпочитате да гледате грозната гледка на саморушащата се сграда /бившето гръцко училище/, или пък предпочитате да се построи там некое ново кафенце, барче с изглед към града?

    1. ДЪРЖАВНА ЦЪРКВА не само, ами направо отгоре връз държавата яхнала да язди *р*вославната българо-съветска секта на налудния (с диагнози от 4ти км!) Аятоллах със злия поглед, ролекс и БИЯЧИ; в схизма от изконната майчина византийска вселенска Патриаршия – такова ИЗКУШЕНИЕ пробутва Лукавата Попадия „ИВО“ с прелъстителната мазня „мижи да те лажем“.
      Суета сует!
      Земни, не духовни блага!
      „НЕ ВЪВЕДИ НАС В ИЗКУШЕНИЕ“ се казва още в Отче Наш!
      МУТРО-ПОЛИТ-ИКЪТ МЕЧТАЕ ДА КОМАНДВА НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ.
      ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ ЗА ПОПОВЕТЕ НЕ САМО, АМИ И ЗА ПОПАДИИТЕ „ВЕРО“УЧИТЕЛКИ…

    2. „Заспал Муйко В Сламата“ г-нът е от ония дето ЧУКЧА НЕ ЧИТАТЕЛЬ, ЧУКЧА – ПИСАТЕЛЬ!
      Ами преди да задава въпроси тъпоъгълникът да си беше избърсал гурелите да прогледне да прочете ОТГОВОРИТЕ написани преди него! Кристално ясно „защо“ ли?:
      ЗАЩОТО ИМА ЗАКОННОСТ!
      ИМА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ!
      LEX DURA, SED LEX! ЗАКОНЪТ Е СТРОГ, НО Е ЗАКОН!

      1. Защо ли? Защото както разкрояваме Нова КОНСТИТУЦИЯ в стил Газиран ПатриотизАм ще провъзгласим за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДаРЖАВНА РЕЛИГИЯ БЪЛГАРО-СЪВЕТСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ.
        (Дъщерно, азиатско Гундяево, противопоставено на истинското, изконното, майчиното Византийското на Вселенската Патриаршия)
        Тогава не можеш да се ожениш за друговерци или безверници; дечицата ти биват дресирани като безропотни безмозъчни средновековни ПОСЛУШНИЦИ КАКТО НАЦИЯТА.
        ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА! вече установиха Професорите оф ПловДуховАкадемия на МУТРО-ПОЛИТ-ика.
        Ясно?

        1. Разделението между Държавата (доколкото имаме…) и Църквата (единствената, без разногласие!) няма да бъде премахнато, че цял свят да ни се смее сякаш …Халифат.
          О, не!
          Църквата си остава съвсем ОТДЕЛНО от администрацията.
          Отгоре, БЪРХУ НЕЯ.
          Ръководна роля.
          СТАЛИНИЗЪМ.

  4. Попе, щом „управниците“ допускат през „БАРИЕРИТЕ“ да се катерите по Трихълмието, протестиращото население (ОТВРАТЕНО ОТ МУТРИТЕ ВИ) много лесно може да употреби из калдаръмите множество Остри Пирони против камионни гуми.

    Не че не може и с барикади, де, те МУТРИТЕ С МИТРИТЕ от намеци не разбират. Твърдост требе: „…Който е против, нека като дойдем да строим, да ни спре, нека ни пречи. Нека да дойдат да ни вземат строителното разрешение, което го имаме от Бог. Затова с нашата свободна воля решаваме…“
    РЕШАВАТ ТЕ, БРЕ-БРЕ…

  5. На върха на Джамбаз Тепе още от 50-те години е общоизвестно, че има мозайки не от „базиликално“ (долу, сред простолщдието), а от ДВОРЦОВА КЛАСА.
    Музейните археолози обаче си правят ОГЛУШКИ за по-лесно (и те като прокураТурците и полицайЦите) поради заетост …ПОСЛУШНИЦИ и те, милите.
    Като бетонира налудничавият аятоллах цялата площадка на върха (той е „благодетелят“ дето оскверни с ТАПЕТИ Света Марина!) – тогава „програма“ Пловдив’2020 ще ни пробутва изгодно „проекти“-изг7зици в интерпретация на Славно Минало.
    ХЕМ ДРЕВЕН, ПЪК …ВЕЧЕН.
    А?

    1. КлЕТ = ПОСЛУШНИК.
      ГладАрх = ПОСЛУШНИК.
      РежимътБоБоТРИ = ПОСЛУШНИК.
      ГЕРБ е изцяло под чехъла на МУТРО-ПОЛИТ-ика.
      Който впрочем си призна публично, че ги е яхнал, язди и пришпорва. И че ИСКА ОЩЕ. ИСКА МНОГО ПОВЕЧЕ.
      И както им се видя краят, те сега трескаво истеричаво бързат и се бъхтят през просото, докато не се намери Юнак да ги спре ФИЗИЧЕСКИ.
      При което те ще пропищят и ПРОКЪЛНАТ критиците си до девето коляно (оти они Господа са го ‘фанали за шлифера, МОЩНЯЦИТЕ!)
      А всъщност не става въпрос за никаква Идеология, никаква Духовност, нито Религия, нито ВЯРА (дали попът е „верующ“ само он си знае, ние само можем да гледаме какви и ВЪРШИ„ НЕ КАКВИ ГИ ПЛЕЩИ!).
      Става дума за ИМОТ НА ТЕПЕ.
      Става дума за Нотариален Акт (в джобче попско; столетия досега църквите бяха БЕЗ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ, но …вече може!)
      Става дума за КВАДРАТУРИ.
      В Расото === МУТРА С МИТРА ===
      Андрешко не е кьорав, попе!

  6. БЕЗСЪВЕСТНОТО БЕЗЗАКОНИЕ ОТ БЕЗОЧЛИВИ ФАНАТИЗИРАНИ СРЕДНОВЕКОВНИ КРЪСТОНОСЦИ ЗАПОЧНА ПРЕДИ ГОДИНИ С ПАРАШУТИРАНЕ ОТ ДОЛНО ЛОЗЕН НА ИЗЧАДИЕТО НА ПОТОМСТВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА (БИЯЧИ НА БКП!) ДА КОЛЯТ / БЕСЯТ ИЗ РУМЕЛИЯТА УЖКИМ КАТО „МУТРО-ПОЛИТ-ИК“.
    А ТОЙ ДАЖЕ МОНАХ НЕ Е И НЕ Е БИЛ НИКОГА, ДАЖЕ МОНАШЕСКО ИМЕ НЯМА, А СИ КАРА С ДАДЕНОТО ОТ ТАТЕ-БАРЕТА ПО РОЖДЕНИЕ ИМЕНЦЕ…
    МЕНТЕ.
    НИТО Е ХРИСТИЯНИН, ТОЯ Е АЯТОЛЛАХ – ТЪРГАШ!
    СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА НА РЕЖИМА БОБОТРИ / ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ ИДЕОЛОГИЯ ВЪРХУ ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ, ДА ЗАСЕНЧАТ АЛЬОШАТА!
    СЛЕД КОЕТО =ЧИФЛИК НА МЕГДАН ЦЕНТРАЛ.
    СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ НАРОЧНО, ЗА ДА СЕ РАЗСЕЯТ ПРОКУРОРИТЕ И ПОЛИЦИЯТА ОТ ЗОЛУМИТЕ ТОТЕВИ И ЗА ДА …ЗАБРАВЯТ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина