ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Най-големият франкофонски музикален фестивал идва на Гребната

Бившият зам.-кмет на Благоевград Христина Спасова организира феста със 110 000 лева от пловдивския бюджет

Най-големият френски музикален фестивал на Балканите идва на Гребната база през юни. „Франкофоли България“ бе известен досега с изданията си в Благоевград, но след няколкогодишно прекъсване се възражда с издание в Пловдив. Фестивалът ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база. Той е част от програма „Наследство“ на Пловдив 2019 за идната 2023-а година и получава подкрепа от 110 000 лева.

Оригиналното издание на фестивала се провежда в Рошел, в западната част на Франция на брега на океана. Статистиката там през годините показва, че за 5 дни пристигат по 150 000 посетители, а приходите се оценяват на над 20 млн. евро. В Пловдив ще се поканят известни френски музиканти, каквато беше практиката и в Благоевград. Една от целите на организаторите е популяризирането на френската култура и език. „Впечатляващо е да гледаш десетки хиляди да пеят песните на Zaz“, разказа Жерар Пон, директор на фестивала.

„Искам да подчертая, че не става дума само за музикални изпълнения. В рамките на събитието се организират и съпъстващи събития, като състезание по дебати между децата, изучаващи френски език, както и цял детски кът на място“, добави и българския организатор Христина Спасова. Практиката от Благоевград показва, че в радиус от 150 км нямаше свободни легла, добави тя.

Напуснахме Благоевград защото след смяната на управата през 2019-а година новата управа не припозна фестивала, заяви Спасова, която бе зам.-кмет на Благоевград (тогава все още Христина Шопова) в мандата на Атанас Камбитов. Тогава ГЕРБ загуби изборите от БСП и подкрепения от левицата кандидат Румен Томов, а фестивалът спря съществуването си.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина