АктуалноГласовеГрадътЖивотЗдравеИзбор на редактораМненияНовини

Новата детска педиатрия ще може да приема тежки спешни случаи

„Кауза, която обедини всички”. Така проф. Карен Джамбазов определи щастливото развитие на проекта за нова педиатрична болнична сграда към УМАЛ „Св. Георги”, строителството на който стартира днес с церемония по първа копка на метри от Хирургичния блок.

„Този ден ще остане в историята. Случват се и чудеса. Една мечта днес ще стане реалност. След 40 години ще имаме нов корпус за най-милото ни- децата”, каза пред множеството гости на събитието изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” Карен Джамбазов.

На събитието присъства зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. Присъства и доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, който като административен директор на УМБАЛ „Св. Георги” доскоро бе един от двигателите по реализирането на този проект. На церемонията бе цялото ръководство на най-голямата болница у нас, всички шефове на клиники и немалка част от медицинския персонал.

На място дойдоха и много от дарителите в кампанията „Най-доброто за нашите деца”, събрала общо 174 215 лв. В ролята си на дарител на сцената се качи и собственикът на панаира Георги Гергов.. Проф. Карен Джамбазов разкри, че един от първите, които е подкрепил инициативата с дарение бил пловдивският митрополит Николай, който дал за каузата 20 хиляди лева. На церемонията бе и кучето Мон, което бе лице и талисман на кампанията. Тя остава отворена, тъй като и след завършването на новата болнична сграда, ще има нужда от допълнителни средства за оборудване.

Проф. Карен Джамбазов благодари лично на Менда Стоянова, Даниела Дариткова и бившия здравен министър Красимир Ангелов за това, че се ангажираха с каузата и осигуриха държавно финансиране на проекта. Той припомни, че с Постановление на Министерски съвет през 2020г. бяха осигурени 17 милиона лева. На 30 юни 2022г. от 47-ото Народното събрание бе предвидено допълнително финансиране на мащабния проект от 25 милиона лева.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. Със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. „Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

„Когато много хора се обединят и когато имат една цел, а в същия момент има разбиране от страна на държавата, независимо кой управлява, проектът ще се случи. Защото имаме нужда от тази нова болнична сграда. Нашата стара детска клиника от много години показва чудеса от професионализъм и от доброта, но за съжаление условията, при които се работи, много отдавна не отговарят на съвременните изисквания. Мислихме, да стартираме ремонт в старата база, но се оказа, че в тази сграда няма как да подобрим съществено нещата. По-добре бе да построим изцяло нов корпус”, обясни пред журналисти проф. Карен Джамбазов.

Той подчерта, че все още няма готовност за посочване на достатъчни стойности за пълното оборудване на новата болнична сграда след завършването й. Част от него ще бъде от съществуващата база, а другата ще бъдат нова. Предвидени са много по-добри инфраструктурно кабинети за спешна помощ, по-добри интензивни грижи за малките деца. Проф. Джамбазов смята, че новата сграда ще отговаря на всички изисквания и очаквания на пациентите от цялата област и Южна България.

Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги” е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.  Определени интервенции за детската възраст се извършват само в Пловдив.

ДЕТСКА СПЕШНОСТ

Проф. Джамбазов подчерта, че с откриването на новия корпус ще могат да се приемат много спешни и тежки детски случаи.

„Логиката на нашето управление от години насам е да концентрираме на едно място различните корпуси на лечебното заведение. До момента детската клиника е в базата ни на „Васил Априлов” и е много далеч от основния корпус. Ние тук имаме цялата възможност за образна диагностика, всички интензивни грижи, които могат да бъдат дадени, имаме специалности като детска хирургия, лицево-челюстна, УНГ- всичко, от което децата се нуждаят. С този нов корпус ние създаваме всички условия да осъществим и прием на много спешни детски случаи”, каза проф. Карен Джамбазов.

СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ: НОВ ПРОЕКТ ЗА ХЕЛИКОПТЕРНА ПЛОЩАДКА

В контекста на спешността той добави, че в момента ръководството на УМБАЛ „Св. Георги” работи по въпроса с транспортирането. В момента най-голямата болница работи по реализиране на следващия си проект- изграждане на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка.

„ За него имаме архитектурен проект. Имаме проведена обществена поръчка с избран изпълнител. Изчакваме в момента само възможност за финансиране, като в тази посока предстои да се случи нещо в следващите две седмици. Това финансиране вероятно ще бъде кредит, който ние без проблем ще можем да изплащаме. За сметка на това на мястото на съществуващия служебен паркинг ще имаме този многоетажен с хеликоптерна площадка и директен достъп до спешно отделение. Работим в чудесна колаборация с Министерството на здравеопазването и очакваме че нашата болница ще бъде една от водещите по отношение на въздушния транспорт.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина