АктуалноГрадътНовини

Квартални войни под Младежки хълм (СНИМКИ и ВИДЕО)

Протест и контрапротест организираха по едно и също време заради отварянето на тупика на „Данаил Юруков“ и „Леденика“

Съкварталци се обиждаха на егоисти и провокатори по време на събитието

Протест и контрапротест организираха по едно и също време жителите на квартал Младежки хълм – зоната между бул. Свобода и Пещерско шосе. Предварително организираното и одобрено от институциите недоволство на жителите на 4 блока в района заради отварянето на две тупик улици там бе посетено и от привърженици на идеята за преосмисляне на трафика в зоната именно чрез отвраянето на две улици – „Данаил Юруков“ и „Леденика“.

Повечето от протестиращите днес бяха твърдо против отварянето на затворените досега улици с аргумента, че ситуацията в квартала е такава от 60-те години на миналия век и няма нужда да бъде променяна.

„Това е четвърти протест по този повод от 94-а година насам. Вече имаме събрани над 700 подписа от хора от 4-те блока, които са притеснени, че децата им няма да има къде да играят и мястото ще стане опасно за тях. Ако бъдат отворени двете улици ще вкараме тежко движение в иначе спокойния квартал и автомобилите ще бъдат предпочетени пред хората за пореден път. И без това и в момента има силна затрудненост с паркоместата, а при отварянето на улиците паркирането ще стане ад. Ще ни унищожат и зелените площи“, алармира една от организаторките на протеста срещу отварянето на улиците Добриана Караджова. Тя подчерта, че до този момент протестиращите нямат отговор от район Централен, но утре има планирана среща с представители на кметството на района.

Kонтрапротестиращите пък се аргументираха с това, че в момента улицата е със затворена транспортна схема в един голям квадрат, и за много блокове има единици точки за достъп. Повечето от тях бяха жители на други улици в района през които основно се осъществява трафика към него в момента. Те също изваждат своите аргументи, че безопасността на техните деца не е гарантирана заради засиленото движение. Те смятат, че с отварянето на двете улици ситуацията ще се отпуши и няма да има напрежение.

По време на протеста полиция бе блокирала булеварда и осигурила спокойствие на протестиращите. Те самите са пожелали това в молбата си за протест, и то е било одобрено.

По време на недоволството се появи и напрежение между двете групи. Контрапротестиращите – т.е. желаещите улиците да се отворят – наричаха протестиращите „егоисти“. Протестиращите пък, които не искат промяна на трафика, наричаха другите „провокатори“.

Освен това недоволство се оказа, че жителите на блоковете имат проблеми със сградите – те са с конструктивни нарушения и пропадат, тъй като са под наклон и имат проблеми със старата ВиК система. Те очакват тя да бъде оправена. Техните искания са подкрепени от ръководството на намиращата се наблизо Професионална гимназия по електротехника.

Относно достъпа с автомобили, конкретно до намиращата се там детска градина Добриана Караджова каза, че разбира родителите, които искат да закарат до детската градина своите наследници и искат да има улеснен достъп. Малчуганите учат там едва 4 години, а те живеят постоянно в квартала и плащат данъци тук, така че би следвало техните искания да са приоритетни за администрацията, обаче уточни тя.

„Искаме да влизаме отвсякъде в квартала, а не от 1 или 2 места, не виждате ли сутрин какво става с детските градини тук“, отговориха контрапротестиращите. Техните съкварталци, които са на другото мнение им казаха, че те са организирали протеста и че присъствието на инакомислищите не е добре дошло, като ги изпратиха със скандирания „Довиждане! Довиждане!“.

Сред групата на контрапротестиращите, които искат промяна в трафика, бе известният пловдивски бизнесмен Любозар Фратев. Контрапротестиращите се заканиха да направят своя подписка в подкрепа на промените.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина