Кръводарителска кампания в Пловдив

Живот Новини
Кръводаряване

Ротаракт клубовете в град Пловдив за поредна година организират Кръводарителска кампания “В кръвта ти е да спасяваш животи”

Желаещите могат да се включат в  кампанията, дарявайки кръв на 16.06.2022г. в Мол Пловдив от 10:00 до 17:30ч.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта. Дарената кръв се изследва за Хепатит В и С, Спин и Сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска.

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия:
Да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни.

Лица с поставена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да даряват кръв. 28 дни след поставянето на втората доза, може да се осъществи дарението. 28 дни е и срокът, след изтичането на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв.

След поставянето на татуировки, трябва да се изчакат 6 месеца преди да се дари кръв. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед и при спазване на всички противоепидемични мерки. Желаещите да дарят кръв, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.