АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Художник изминава 500 км. в подножието на Бунарджика, за да отъпче пътека в знака на безкрайността

Пърформансът на Цветан Кръстев се казва „Дзен алея или 33 м от безкрайността“

500 километра ще измине пеш артистът Цветан Кръстев в подножието на Бунарджика през следващите няколко дни. Целта на гостуващият в Пловдив по резидентната програма на общината творец да отъпче зелена площ в знака на безкрайността, а пърформансът му се казва „Дзен алея или 33 м от безкрайността“.

„Надявам се тази безкрайност да не бъде скъсана след като отъпча пътеката и да имам последователи, за да стане трайна. Разчитам и на подкрепа по време на отъпкването на зелената площ- надявам се повече хора да се включат”, каза вчера варненският художник на среща с журналисти.

Брояч ще отчита обиколките в знака на безкрайността на Цветан Кръстев, докато той изминава тези 500 километра. Информационна табела ще оказва, че всеки може да се включи в акцията. Зелената площ ще е съвсем близо до бул. „Руски”. Разстоянието на самия знак ще е 33 метра, а отъпкването ще продължи няколко дни.

Освен това той ще засади дръвче в близост до Алеята на космонавтите на върха на хълма, като ще го маркира с метална табела с надпис „Посадено от мечтаещ да бъде космонавт”.

„Няколко поколения момчета мечтаеха като пораснат да станат космонавти, а момичетата мечтаеха да станат балерини. Днес младежите мечтаят да станат ММА бойци, а момичетата- чалга певици”, отбеляза тъжно Цветан Кръстев.

В галерия „Капана“ творецът представи работата си от 1985 г. досега, както нова серия от десет кратки видеа, вдъхновени от Пловдив.

С много чувство за хумор и очарование от града авторът обяви бъдещ гастрол на Черно море на Античния театър, проследи сезонната миграция на златните рибки в Цар- Симеоновата градина и предложи няколко алтернативни идеи за разхлаждане на Пловдив през лятото. Една от тях е премахване на паметника на Альоша и поставяне на вятърен генератор, който да разхлажда в жегата под тепетата. „Не го предлагайте на Общинския съвет”, съветва във видеото зрителите Кръстев.

С видеата предлага още организиране на референдум за сиеста в Пловдив, възстановяване на Марково тепе с посланието от всеки мол да направим хълм.

Цветан Кръстев е първият резидент в пилотното издание на най-новата инициатива на Община Пловдив в подкрепа на свободните артисти и секторите на културата и туризма.

 

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

  1. Да вземе да отъпче остров Адата, че е същинска джунгла. По времето на Пловдив 2019 там бяха определили място за подобни резиденти. Съвременното изкуство освен да втрещява би трябвало и някаква полезност да търси. Между другото, варненци са известни предимно със своята глупост и алчност, така съм чувал.

  2. Уверен съм – много по-подходящо място, за подобна изява /за да не използвам модни думи/, би била алея в близост до психодиспансера, където, освен всичко друго, ще бъде оценена и професионално.

    1. Скоро всякоя изг7зица ще ни я пробутват под етикет „ИЗКУСТВЕНнОСТ“

      Наистина придържайте се в близост към психодиспансера – както „резидент-талантите“ също така и …поръчващите (и даже в обратен ред).

      Тия още не са вдянали, че оня ден колегата Дьорд Шорош обяви КРАЙ на „отворено общество“, на „отворено изкуство“ на „опера опън“…

      Чучурката пресъхва, бе будали!

      Мулти-Култи is Dead!

  3. И по-лошо ще става (цит.):
    „…първият резидент в пилотното издание на най-новата инициатива на Община Пловдив в подкрепа на свободните артисти…“ на гол корем чифте пищови … заборчлял до ушите СелСъвет изглежда не знаят, че всяка ПЕДЯ ЗЕЛЕНИБА и то на Бунарджика е свещена!

    НЕ ТЪПЧВТВ ТРЕВАТА!

    (Будалата културски ЗАМ- П.П. ша кани гастрольори в Града и ще плаща дневни-пътни-квартирни командировъчни и хонорари да ни утъпкват зеленината = къде ги намирате таквизи дебил-плямпала?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина