АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Архивите разказват: една от най-старите живи сгради в Пловдив чезне

Ени хамам, Орта Мезар, Еврейската, Чайка…, били нейните имена през вековете

Банята е една от четирите най-стари все още живи сгради в Пловдив

Постройката – „герой” на днешната ни публикация – Баня Орта Мезар доскоро се броеше за една от четирите най-стари живи сгради в Пловдив.

Хамамът е наречен на едноименния квартал, който започва да се населва след завладяването на града от османските турци в края на XIV век. 

квартал Орта Мезар, в годините преди чирпанското земетресение. Снимка Акция Фото Пловдив.

Според историческите данни тази обществена баня е построена през ХV-XVI век. Известна е и с името Ени хамам. На горната фотография банята е зад дървото.

През годините, освен „турска“, е била и „еврейска“ къпалня. 

PB-OrtaMezar010.jpg
By Michal Valach – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, Link

Обявена е за паметник на културата от местно значение. Орта мезар означaва средното гробище, тъй като всяка нова махала по бреговете на река Марица си имала и място за покойниците, така се редували: квартал с гробище.  Към 1902 г. била наречена „Корона”, а по-късно приела името “Цар Борис”.

Снимка Акция Фото Пловдив/ 1975

Типично по пловдивски през вековете „турската баня“ става „еврейска“. Орта мезар се наричал  целия „площад“ отпред дълги години. През вековете махалата от робското време става част от еврейския квартал, а банята добива нарицателното „еврейската“. Въпреки че когато еврейските бежанци идват и се заселват тук, сградата е била на мястото си от векове.

сградата през декември 2022

Друг любопитен факт от историята на хамама е че през 1929 –та гдина лично цар Борис III подписал указ за събарянето ѝ, който за щастие впоследствие не бива изпълнен.

При предишния строй тя се е наричала „Чайка“. Незнайно защо соц кръстниците ѝ избират това име, под което банята функционира като обществена къпалня някъде до средата на 80-те години.

Малко по-рано, през 80-те години на ХХ век започва събарянето на старите сгради около нея, а Орта Мезар е една от малкото постройки, които остават там като символ на отминалите времена.

В зората на демокрацията хамамът е общинска собственост и бива отдаван под наем за търговски цели, после в процеса на приватизация, го купуват двама пловдивски бизнесмени. Още тогава те имат проект, с който целят възстановяването и превръщането на банята в галерия със сцена и кафене.

За съжаление, през 2016-а г. в постройката избухва пожар, който не оставя почти нищо от намиращия се там по това време мебелен магазин. Изпепелен е и покривът… В момента от втората най-стара жива сграда в Града под тепетата стърчат останали само стените – като белег от историята на кръстовището на два от най-големите булеварда на Пловдив.

Източник: Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: колаж Акция Фото Пловдив /квартал Орта Мезар/

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

4 коментари

  1. След 12 години гербаджийски суджук в града, не остана нещо нормално, читаво и ценно. Напълниха Пловдив с диви селтаци и помаци, нищо местно не зачитат, не ценат не се учат – затова и града следва и логичния си разпад… ще останат предимно мангали, помаци и 80 годишните старци.

  2. Вместо да пишите сълзливи статийки за полуразрушеният исторически обект, изпратете Арх.Проф. Акад. Караколев да интервюира собственика на руината Радослав Бозуков, кога ще ни ощастливи с гениалният си проект кафе-галерия най-после? Подготвил съм изключителни шедьоври за откриването!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина