АктуалноГрадътКултураНовини

До края на лятото може да имаме проект за Форум – юг и Форум – изток

Техническото задание е съгласувано с НИНКН, до месец стартира поръчка за проектиране

83 000 лева ще струва проектирането на огромната зона от т.нар. Форум – юг и Форум – изток около Пощата, като изборът на проектант ще стартира до месец. Това заяви на изнесена пресконференция днес зам.-кметът по културата Пламен Панов. Пространството все още стои несоциализирано, макар и от години да пустее в центъра на града. В последните години обаче местната власт се активира, като първо успя да го придобие като собственост, а сега действа и за неговото реално включване в живота на града.

През юни месец ще стартира процедурата за избор на технически проектант. За нея общината е заделила сумата от 83 000 лева, като заданието е съгласувано и с НИНКН и най-вероятно до края на лятото може да имаме сериозен напредък с проекта за пространството. След това предстоят още процедури за избор на изпълнител и реална работа, но със сигурност в скоро време ще има развитие в пустеещото пространство.

Зоната е изцяло проучена от археолози в преднодхите десетилетия – предимно през 70-те и 80-те, свързани със строителството на новата сграда на Централна поща и разширението на централния площад, както и по-късно с прокарването на улица „Гладстон“, унищожила и разделила на две голяма част от комплекса в античния Филипопол. Разкопки са правени и в по-късни години, има и частични разкрития още през 30-те години при строежа на старата сграда на Централна поща. Преди няколко години бе проучена и малка част от Форум-юг за цялостно разкритие на южните пропилеи – пространството пред южния вход на пощата, към хотел Тримонциум.

За момента нови разкопки не се предвиждат и вероятно ще се пристъпи към социализиране на зоната, по подобие на зоната към Цар симеоновата градина. Разликата обаче е внушителна – ако там са разкрити едва 5-6 магазина, то в случая става дума за половината от южната редица магазини на агората (или форума) и почти цялата източна редица магазини с прилежащите им улици, тоест десетки магазини с околната им инфраструктура. За разлика от западната част на форума обаче тук почти няма да има издигнати колони, тъй като тази част от археологията попада под  Централна поща, с изключение на малък ъгъл от 3-4 бази от югоизточния край.

В напреднала фаза е работата и по Форум – север около Одеона (или Булевтерион). От юни там влизат археолозите, които трябва да довършат работата си от миналата година. След това отново ще се премине през процедура за проектиране и социализиране. Към настоящия момент идеята е днешната пешеходна Главна улица да се свърже със стълбище с Форум-север, а от там, евентуално, да се изгради и пешеходна връзка до Голямата базилика. По този начин пешеходци лесно ще достигат от Главната до Епископската базилика.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Можеше вместо скъпото безсмислено на такава височина ОПЛОЧВАНЕ; вместо кудкудякане НА ПАРЧЕ (цит.): „…Форум – север около Одеона (или Булевтерион). От юни там влизат археолозите, които трябва да довършат работата си от миналата година. След това отново ще се премине през процедура за проектиране и социализиране. Към настоящия момент идеята е днешната пешеходна Главна улица да се свърже със стълбище с Форум-север, а от там, евентуално, да се изгради и пешеходна връзка до Голямата базилика. …“ МОЖЕШЕ ПРОСТО ДА СЛЕЗЕ ЦЕЛИЯТ МЕГДАН-ЦЕНТРАЛ ОТКРАЙ-ДОКРАЙ НА АНТИЧНОТО РАВНИЩЕ.
    КАКТО Е РАЗГРАДЕН ОТВСЯКЪДЕ – ТО ОТДАВНА НЕ Е ПЛОЩАД.
    Което пък помага да отстраним вековните натрупвания от боклуци.
    Щеше да бъде хем по-весело, хем по-разнообразно, не толкова скучно, хем по-социализирано и хуманизирано, а вероятно и далеч по-евтино от тъпите македонски гранити на инджинеринг ИМПЕРИАЛиста мамин

  2. Още фалшиви колони и може би и измислени аркади. Аркадите са за предпочитане пред прозаичните архитрави, а колоните е най-добре да бъдат коринтски, като по-къдрави от другите видове. Като ще примамваме туристи, трябва да е впечатляващо.

    1. Освен палмите, задължителни за Града след инджинеринга ИМПЕРИАЛист на мама, освен динозаврите според челния опит от Ново Село, някои гости съселяни може да харесат привлекателните КРОКОДИЛИ (назаем от Зоокът Пловдив’2222 със ОП-заплатаджии)

  3. Измислици, фантасмагории, имитативни СЪЧИНЕНИЯ със сергиджийско-сувенирен-оперетно КИЧозна стилистика.
    Нищо съществено няма намерено in situ за анастилоза и възстрановки; следователно отново ще фабрикуват стоманобетонови колонади в йонийски ордер (дано не се стигне до . . . АРКАДИ) или по-икономичен внос от Хонг Конг.
    Успешно състезание с привлекателните динозаври в Ново Село!
    Ставаме за смях на света със заплатаджийницата Пловдив’2222, Пловдив’3333 и с опростачаването на управата: само ги вижте подредените за „кадро“ капути!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина