АктуалноНовини

Четири варианта за бъдещето на улица „Карловска“

От асфалтиране до превръщането ѝ в пешеходна зона като Капана обсъжда местната власт

4 варианта има за бъдещето на улица „Карловска“ след ремонтите по ВиК мрежата, научи Под тепето. Със сигурност проектът за модернизация на подземната водна  инфраструктура ще се изпълни. Въпросът е как ще изглежда видимата част на улицата, както и дали ще има промени в нейната функционалност. Според наши източници, в следващите дни ще се търси мнение на граждани и постигане на обществен консенсус между живущите на улицата и останалите пловдивчани.

Първият вариант е обявеният вече, свързан с асфалтиране на улицата, след ремонтите, както е заложено във Водния проект. Това ще доведе до цялостно премахване и изгубване на ценните големи павета, с които улицата е застлана в момента – причината, поради която и инициативна група започна действия по обявяването на „Карловска“ като културна ценност.

Другите три варианта са свързани със запазване на паважната настилка, но с разлики във функционалността. Така втората опция пред местната власт е възстановяване на сегашното състояние – улицата остава предимно пътна артерия с паркоместа, без промяна на функциите, като се запазват и преподреждат паветата.

Третият вариант е свързан с преобразуването на зоната в такава със споделено използване между пешеходно и автомобилно движение. Възможно е това да се постигне с изравняване на нивото на тротоарната и пътната настилка, без да има места за паркиране.

Четвъртият вариант – подобен на предходния – няма да позволява и автомобилно движение. Така отсечки от улица „Карловска“ могат да се превърнат в изцяло пешеходни. Това ще даде възможност да се тества стратегия, подобна на квартал Капана. Култовият днес квартал се превърна в предимно пешеходен постепенно, с превръщането на някои улици в пешеходни и оформянето на публични пространства за активен обществен живот – заведения, фестивали и други.

Вариантите с изцяло пешеходно пространство или споделена зона ще дадат възможност улица „Карловска“, а ако се приеме добре – и съседни улици – да се развият активно икономически като успешния пример с Капана.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

5 коментари

  1. МЕХАНАзирането на Капана, който си беше честна-почтена занаятчийска чаршия с дюкян за майстора и тристаен апартамент на четири етажа за семейството нагоре не може да се счита пример за подражание, питайте арх. Тони Топалова, спасила структурата.
    „…улица Карловска … да се развият активно (?!?) икономически като успешния пример с Капана….“ дрън-дрън, КАЛИНКЕ

  2. За представяне на 4 четири варианти като „еднакви“ едвали не, със цинично безразличие изглежда асфалтаджийската мафия тоя път е изкашляла кокал = бакшиш към продажния автор.
    Тлъст.

  3. ЕДИНСТВЕНА ТАЗИ: „…втората опция пред местната власт е възстановяване на сегашното състояние – улицата остава предимно пътна артерия с паркоместа, без промяна на функциите, като се запазват и преподреждат паветата…“ ПОДХОЖДА НА ЦИВИЛИЗОВАН ГРАД (макар и със затихващи функции след „инДжинеринга“ и след ЕСК2019 +“Пловдив За ЕДНО“): каквато инфраструктура има да се прокарва =Улицата се запазва.
    ТРЪБИТЕ НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ ПОВОД по-Първи Хора КлептоКрати ДА ОТКРАДНАТ ГРАДСКИТЕ ПАВАЖИ.
    Че и без т’ва ни е причерняло с тая „управа“ мозъклии!

  4. Определено да остане паважа! За другото – може би има потенциал, да кажат съответните гилдии или? Идва лято и хората след тази карантина ще шават бая, вярвам.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина