АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

5 постановки онлайн за Деня на театъра

Представяме ви предложения за най-пълноценния и неповторим (ДАНО!) начин за отпразнуване на Деня на театъра, подбрани от тези, които го обичат

Добре! Всички сме вкъщи. И сме разделени от любимото си изкуство – театъра. А днес – 27-ми март, скъпи дами и господа, е неговият празник. И като всяко празненство по време на карантина – театралното също няма да бъде проведено по обичайния начин. Няма да се състоят наградите ИКАР, няма да отидем да гледаме любимата си постановка или онази, която се каним да посетим от то-о-о-лкова време и ето го поводът – не. Но това не значи, че Мелпомена ще ни остави тъжни и нетържествуващи – не – с маска на лице, тя отново ни усмихва – ето как и кога (а мястото го знаем, нали? – онлайн):

„Черното пиле“
20:30 ч.

Моноспектакълът на Мариус Куркински може да гледате в платформата Fanstream. Цената на „билета“ е 7,98 лв, като видеото ще бъде достъпно 72 часа.

В „Черното пиле“ Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Ето какво споделя актьорът за постановката: „Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“.

„Парижката Света Богородица“ – Театър София
19:00 ч.

Видеозапис на 100-тното и последно представление ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен напълно безплатно онлайн в YouTube канала на Театър “София”.

Парижката Света Богородица като драматическа поезия и съдържание на човешката индивидуалност. В предговора към “Съзерцание” Виктор Юго пише:”Тук е разказана една човешка съдба ден след ден. Но това животът на един човек ли е? Да, но също така и живота на другите хора. Никой от нас няма честта да притежава живот, който е само негов. Моят живот е вашия, вие изживявате това , което изживявам аз, съдбата ни е еднаква.”

„Калигула“ – Съвместна продукция на Драматичен Театър „Стоян Бъчваров” – Варна и “La Rose des Vents” Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq
19:00ч.

Стриймингът на спектакъла на Явор Гърдев от 2008-ма година по пиесата на Албер Камю ще бъде осъществен безплатно в платформата за споделени представления на Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна.

„Да правиш съзнателно покушение срещу системата, когато си глава на системата. Да се утвърждаваш чрез самоунищожение. Да доказваш чрез противоречие. Да осмисляш чрез обезсмисляне. Това е екзистенциален пънк!” – Явор Гърдев

 

„Кой си ти“ – Театър „Драмеди“
12:00ч.

Излъчване: на платформата URBO Online Videos 
Цена: Онлайн излъчването е безплатно! Ако имате желание да подкрепите българските артисти, музиканти и малки арт центрове, можете да закупите виртуален билет на символична цена! Цени на виртуални билети: Символичен – 1 лв.; Стандартен – 10 лв.; ВИП – 50 лв.

Сюрреалистичен спектакъл, между мечта и кошмар, който се занимава с вътрешния свят- невидимото, което се случва вътре в нас. Спектакъл, който задава въпроси, търси отговори и дава пространство на въображението- там, където всъщност всичко започва!

Създаден по метода “дивайзинг” (devising theatre), в който всички участници заедно измислят представлението, фасилитирани от режисьор. Всички персонажи са избрани и измислени от самите актьори, които ги изпълняват. Музиката в представлението също е авторска. По текстовете в представлението работят и повечето участници.

Откъс от “Последният страстен любовник” от Уди Алън (на ОЛД СЕЙБРУК) и Нийл Саймън (на ПОСЛЕДНИЯТ СТРАСТЕН ЛЮБОВНИК) – Йоанна Темелкова и Юлиян Рачков

Йоанна и Юлиян играят представлението в Театър „София“. В ситуацията на карантина обаче, те намират начин да репетират и забавляват по интересен начин и да пречупят един от своите диалози през призмата на начина ни на комуникация, който в момента се доближава най-много до реалния. Няма да издаваме повече. Усмихнете се и очаквайте записа им на нашата facebook страница .

Това бяха нашите 5 предложения за най-пълноценния и неповторим(ДАНО!) начин за отпразнуване на Деня на театъра. Кой знае, може да се окажем седнали на един ред, че даже и на съседни места! Ха-ха! Ще се радваме да се срещнем онлайн! Бъдете здрави!

Източник: Lovetheater

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина