Пантев, Демби, Самоковеца и Баретата- агенти на службите

Ъндърграунд

Златко Баретата
Златко Баретата
Убитият на холандския карибски остров Аруба Пантьо Пантев, по известен като Поли Пантев, приживе е бил сътрудник на СДВР. Поне такива записи има в секретния дневник на Столичната дирекция на вътрешните работи, научи Вевести от високопоставен бивш шеф в МВР.
Докато развиваше бизнеса си в София и страната Пантев не криеше, че се познава с доста хора от тогавашното ръководство на вътрешното министерство и по-специално в полицията и службата за борба с организираната престъпност. Факт е, че винаги когато той беше замесван някъде в силово изпълнение или голяма далавера винаги се е измъквал.
През годините до 2003 Златко Баретата като бивш служител на МВР често е контактувал със свои познати в системата и по определени случаи им е помагал. След това става крайно нежелан и контактите с него са сведени до минимум.
Основният свидетел в процеса срещу Баретата Демби активно сътрудничи в последните 2 години на органите и с това засега спасява кожата. В последните месеци се ползва от трайна защита и твърди се нито един негов контакт не минава без контрол на службите. Не го повикаха и като свидетел по наркообвинението срещу братята Маргини, макар че човек работил за него с показанията си е основен коз на обвинението. Налага се извод, подкрепен и от информация от службите за сигурност, че Демби се пази, за да бъде използван за по-сериозен удар.
Сред помагалите на НСБОП е и емблематичният контрабандист Косьо Самоковеца. Чрез него са неутрализирани доста от конкурентите му. Той е основен герой в разработката „Асистенти“,  която е изчезнала в пълния си вид и от МВР и от ДАНС.
Премиерът Борисов казва, че по негово време като главен секретар на МВР не се привличани бандити за сътрудници или агенти. Да той не е имало нужда да ги привлича. Това е работа на оперативните работници, които няма как да отчетат дейност без да ползват някаква информация от подземния свят, пък била тя и споделена с цел съответният тип с престъпни намерения да извлече и полза. Но пък МВР отчита реализации като цяло и вдига шум, свирят фанфари и т.н.
И едно немаловажно допълнение – идеята да се думкат пред медиите сега имената на публично известни хора с криминални прояви и мутренски екшъни, някои от които станали и видни бизнесмени, е на кръг тясно свързан с бившия премиер Сергей Станишев. Целта – Иван Костов и хората около него в политиката, които трайно подкрепят ГЕРБ да свалят малко гарда, да сведат глава и по-малко да говорят.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.