Кулинарният рай се настани на Малката главна (ГАЛЕРИЯ)

Вкусът на града

Гостите на „Вкусът на Пловдив“ този път залагат на месо (ВИДЕО)

Тотев също наблегна на месото, а Титюков на сладките

Кулинарният рай се настани на Малката главна в Пловдив и съдейки по опашките, на хората им е писнало от вегански и вегетариански менюта. Тълпите са основно на шатрите, от които се вие дим и мирише на мръвка.

Даже виковете "Бягай, че пръска!" на скараджия/барбекюрист, който замахва със сабя да сече месо, предизвикват ефект, обратен на призива му.  

Вкусните изкушения в града под тепетата стартираха през миналата седмица с „Етно кухня на колела“ (11-15 май), „Народен събор Пловдив“ (12-13 май). От днес на Узун чаршия се настаниха и майстор готвачите от топ ресторантите в града, сладкари, търговци и производители на био и здравословни храни. Стартът на второто издание на кулинарния фестивал "Вкусът на Пловдив", който ще продължи до 16 май под мотото "ЗАЕДНО" бе даден с огромен хляб с логото на фестивала и кръшно хоро от ансамбъл „Тракия“ пред туристическия център на Римския стадион. Бяха приготвени специално два ритуални хляба с името на фестивала, от които всички присъстващи опитаха с удоволствие.

Вкусният фестивал бе открит официално от кмета Иван Тотев и Енчо Енев от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия", в присъствието на заместник-кметовете Александър Държиков и Георги Титюков, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев и Гергана Кабаиванова – управител на Фондация “LocalFood.bg”.

С вкус към месните ястия се оказа и градоначалникът, който първо опита суши на местен топ готвач, а после се застоя най-дълго на щанда на УНИТЕМП, които презентираха своето фермерско свежо месо в едно от изданията на кулинарното шоу Мастършеф.  Той си избра рибай стек от породата Симентал и зададе доста въпроси за това. Бе му обяснено, че това месо е с изключителен богат аромат и вкус на мляко. Освен подробности за произхода и качествата на избраното месо, кметът Тотев получи компетентен съвет как да приготви избрания стек. „Нужни са му само по 5 минути запечатване от двете страни на тигана, за да се разгърнат вкусовите му качества.“ На щанда на УНИТЕМП може да закупите и дегустирате още богата гама от продуктовия им асортимент, а за всички любители на скарата – на разположение са апетитни телешки бургери и традиционните кюфтета и кебапчета. На следващата шатра кметът бе привлечен от подканянето „гръцка лютеница с октопод“. Оказа се, че става дума за студено предястие с доматен сос и подправки.

За разлика от началника си зам.-кметът Георги Титюков заложи на сладкото. Той си купи пакет бисквитки и заместител на течен шоколад от ядки.  

На тематичните шатри разположени на Малката главна са си дали среща повече от 30 участника – топ-готвачи на Пловдив и производители от Фермерския пазар, които всеки ден от 12.30 часа до вечерта ще правят презентации на своите умения, специалитети и майсторлък.

Сред тях са шеф Росен Петров от ресторант „Хемингуей“, шеф Хари и Жени Сопаджиян от ресторант „Одеон“, шеф Александър Бърдаров от „Мемори“, шеф Стоян Рахов от „Рафи“, шеф Тони от „Южен полъх“, както и шеф-готвачите на "Ноте Ди Вино", "Сол и пипер", „Тракийски стан“ и други. Всички те имат помощници – ученици от ОУ "Йордан Йовков" Пловдив, които след края на проявата ще проведат часовете по учебна практика в известните пловдивски ресторанти.

„Вкусът на Пловдив“ се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите "Тракия", Община Пловдив и Регионална занаятчийска камара-Пловдив. Партньори на събитието са Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и Фондация "Local Food".

Вкусотиите в града ни продължават с предстоящия „Панаир на занаятите“ с „Фестивал на хляб и сладкиши“( 17-20 май), а в края на месеца идва и скараджийския фестивал „Пловдив мези“ (30 май-3 юни) на Лаута.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.