ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

„Спаси Странджа“ представя филма „С бетон на море“, който разказва за сън напът да стане реалност

На 10 април 2023 г. (понеделник) от 19 ч. в Дом на киното, младежкото екологично сдружение „Спаси Странджа“ ще представи късометражния филм „С бетон на море“.

Филмът разказва за Катрин, която обича природата, топлината на слънчевите лъчи и мекия пясък. След разходка из прекрасните кътчета и морски брегове, тя се омайва в следобеден сън. Когато отваря очи се озовава насред лудите светлини на бетонен ад. Мястото е обезличено. За Катрин е важно да се увери, че всичко е било просто сън. Но дали?

Някои кошмари лесно стават реалност. Достатъчно е да не правим нищо. Филмът е апел да се замислим и да направим съзнателен избор да опазим българското Черноморие. Все още има време да променим хода на действие и да развиваме устойчиво и природосъобразно нашето красиво Черноморско крайбрежие за нас и нашите деца. Изборът зависи от нас.

Филмът „С бетон на море“ показва контраста между спокойствието и суматохата, между синьото небе и сивия бетон. Филмът играе с понятията „реалност” и „хиперреалност” под метафората на съня, като повдига въпроса за опорочаването на природните дадености по Странджанските брегове. Основната му цел е да събуди у нас усещането за надвиснала опасност, неизбежност, и да ни накара да си дадем сметка, че ако продължим да бездействаме, последствията могат да бъдат необратими.

Посланието на „Спаси Странджа” е, че все още не е късно да преобърнем тази практика и да развиваме Черноморието в хармония с природата и е насочено към всички – към гражданите, отговорните институции, към туристите, бизнесите и всички, които обичат Българското Черноморие и уникалната ни природа.

С този филм „Спаси Странджа“ цели да започне конструктивен диалог за проблема с недоброто устройствено планиране по Черноморието, което се извършва за сметка на природните дадености и защитени местности в природен парк „Странджа”. Нужни са цялостен подход и ясна визия за устойчивото развитие на село Синеморец и околните крайбрежни градове и села, които да се превърнат в позитивни примери за развитието на туризма в България. Филмът е част от по-голяма инициатива, която цели да намери решения за развитието на село Синеморец и местността, които да са природосъобразни и устойчиви във времето, но същевременно развиващи туризма и местните бизнеси.

„С бетон на море“ се осъществява с финансовата подкрепа на спортни магазини Basecamp, като част от инициативата 1% For the Planet на Patagonia. Последвайте „С бетон на море“ във Facebook и Instagram.

Credits:

„С бетон на море“

Късометражен филм на ,,Спаси Странджа‘‘ Режисьорски дебют на Виктория Павлова С участието на Катрин Гачева

Оператор: Димитър Крумов

Екип:

Звук: Мария Сопаджиева Изпълнителен продуцент: Елена Хрант Скриптър: Фин Еванс

Монтаж: Асен Кралев

Цветови корекции: Александър Крумов Композитор: Данаил Видински

Ас. оператор: Алина Крумова Първи ас. режисьор: Елена Хрант Втори ас. режисьор: Фин Еванс Трети ас. режисьор: Деница Ганева

Асистент продукция: Георги Георгиев Кадри с дрон: Галин Василев

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина