ИзбориНовини

Премиерът Кирил Петков: Добавената стойност се създава от успешен и свободен бизнес

Добавената стойност се създава от успешните бизнеси. Ние ще направим всичко възможно предприемачите да се чувстват свободни, да създават добавена стойност, да изнасят, да бъдат лидери не само в България, а и на международните пазари. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си при откриването на форума „Powers Summit – колективна интелигентност за устойчиво развитие“.

Премиерът изтъкна, че ако искаме България да се превърне в център на иновативен бизнес, лидерите трябва да работят с младите учени. Според него работата на бизнеса е да създава добавена стойност, която носи данъчни приходи за държавата. „Ние, политиците, имаме само две задачи.  Първата е тези пари да не отиват в погрешни посоки и затова нашият призив е за нулева корупция, средствата не трябва да отиват в нечий джоб. Втората е средствата, осигурени от бизнеса, да бъдат инвестирани в България, а не просто похарчени. Оттук нататък държавата има само тази роля – да помага на младите хора, на бизнеса и да не прави грешки, когато реализира своята социална политика“, каза премиерът.

Кирил Петков увери, че правителството ще инвестира в образование на бъдещето, което да гарантира, че първокласниците ще бъдат адекватни на пазара на труда до 2080 г. Той посочи, че трябва да започнем да преподаваме умения, които досега не са преподавани – как се работи в отбор, как се прави презентация, как се прави аналитика. Това ще са уменията на бъдещето и те трябва да се изграждат в първокласниците днес, ако искаме да имаме адекватни работници, бизнес лидери, иноватори и учени.

Другата основна цел на правителството ще е да работи за здравеопазването. „Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравната ни система не работи, ако затваряме икономиката, защото не можем да се ваксинираме. Тук държавата има голяма роля, но и бизнесът също“, каза министър-председателят и призова за повишаване на нивото на ваксинация. „Моята първа заповед ще бъде в Министерския съвет да се влиза със зелен сертификат и се надявам, че това ще се случи във всички министерства“, посочи Кирил Петков и призова бизнеса за предприемане на същата мярка.

Премиерът постави акцент и върху нуждата от обезпечаване на грижите за възрастните хора. „Нито един от нашите майки и бащи не трябва да бъде под линията на бедност“, категоричен беше Кирил Петков. Той увери, че занапред властта не само ще чува проблемите на българските граждани, но и ще бъде в непрекъснат диалог с тях.

„Нашата единствена роля е всички ние да сме успешни. А за да сме успешни, вие трябва да може да работите добре, да правите иновативни продукти, да ангажирате младите студенти и учени и да покажем, че България може да бъде лидер в повечето сектори и иновациите“, отбеляза Кирил Петков в изказването си пред представители на бизнеса и гражданския сектор.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина