Тошко Йорданов: по-добре е да има правителство в настоящия парламент

Избори 2021 Новини
Тошко Йорданов

Коалиция обаче трябва да бъде конструирана по един нов начин на принципа на партньорството

Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов са представителите на ИТН в настоящите консултации при президента.

В началото на срещата с представителите на ИТН президентът Радев заяви:

„Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-то правителство пред задължението или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на нови избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление ?“.

Тошко Йорданов посочи, че е по-добре да има правителство в настоящия парламент със същите четири партии от доскорошната коалиция, която в последствие беше напусната от партията на Слави Трифонов.

Тази управленска коалиция обаче трябва да бъде конструирана по един нов начин на принципа на партньорството. Според председателят на групата на ИТН би било добре политическите лидери да отстъпят. Той конкретно посочи имената на Кирил Петков и Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

От ИТН също така смятат, че е по-добре да се заложи на експерти, а не на политически фигури в основната на една бъдеща управленска коалиция. Ако те получат третия мандат за съставяне на правителство от президента няма да поставят „червени линии“ при преговорите с бившите си коалиционни партньори.

От ИТН нямат амбиция да излъчат премиера от тяхната партия, като той може да бъде и от друга политическа партия от бившата управляваща коалиция.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.