Проф. Иво Христов: България е в условията на демографска катастрофа

Избори 2021 Новини
Проф. Иво Христов

България е с най-висок дял младежи, които са отпаднали от образователната система

„Още от ден първи на тази пандемия и в Европа, и по света тя се използва както се намери за добре, основно да се всява страх. Очевидно е, че се изпробват много различни техники за масов контрол. Не знаем какво е естеството на това заболяване, какви са начините за разпространението и лечението му, за добро или зло, ние ще живеем с този феномен дълго. Има цели региони в света, които решиха този проблем – в Китай съобщиха миналата седмица, че имат само петима заболели, които са дошли от чужбина. Най-големите проблеми са в Европа.

Изборът на ваксина е геополитически въпрос, както стана съвсем ясно. Истината е, че вътрешните елити се оправдават с решенията на Съюза. Става въпрос за големи интереси и големи залози, това е търговска война. Имаме търговски, икономически и идеологически сблъсък“, обяви проф. Иво Христов, втори в кандидатската листа на БСП в Пловдив в Предизборно студио на БСТВ.

„България е в условия на демографска катастрофа, изправени сме пред изчезване. Ако искаме тази страна да я има в качеството й на България и нашите деца да живеят в нея, трябваше да започнем да действаме отдавна.

Тази криза започна години преди прехода, ние влязохме в режим, който е характерен за индустриалните страни, а именно забавяне темповете на демографски растеж и имаме вече едно просто възпроизводство. Този проблем не може да бъде решен със сегашния модел на управление. Българите не виждат смисъл да се възпроизвеждат в тази страна в този ѝ вид“, категорично заяви професорът.

„България е с най-висок дял младежи, които са отпаднали от образователната система. Образованието не е цел, а средство. Когато имате примитивна икономика, в която процентът на примитивните услуги е
доминиращ, тя няма нужда от образовани хора. България внася високопроизводителни машини, неща които едно време изнасяхме, а изнася суровини, услуги. Самата сфера на образованието бе оставена на самотек.

В момента функционалната неграмотност е катастрофален проблем. Когато имате такава калпава система, колкото и пари да наливате, те ще изтичат.

Финансирането на висшето училище зависи от броя студенти, които влизат на входа, а не от резултатите на изхода. Кой е този ректор, декан, преподавател, който ще реже клона, на който седи? От бройката на
студентите зависи неговата заплата,“ отбеляза проф. Христов.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Проф. Иво Христов: България е в условията на демографска катастрофа

 1. ПОСОЧВА ДРУГ ПЪТ!!!! ПРОБЛЕМЪТ Е ЯСЕН.НЕ СОЧИ ИЗХОДА И В ТОЗИ СМИСЪЛ ПЛЕЩИ ПРЕДИЗБОРНО ОБЩИ ПРИКАЗКИ, ИЗВЕСТНИ НА ВСИЧКИ.

 2. Министърът на околната среда в правителството на Филип Димитров и на туризма в кабинета на Иван Костов – Валентин Василев публикува във фейсбук разгромяващ коментар срещу българското висше образование, озаглавен

  „Професор до професор“.

  „Покрай корона кризата разбрах колко много професори си има България – 3200! Още 5900 доценти чакат реда си да станат професори. Това си е своеобразен световен рекорд, отнесен към населението на бедната ни страна. През последните четири години професорите у нас са се удвоили. Причината е, че през 2011 година управляващите са дали права на университетите сами и безконтролно да произвеждат професори със твърде съмнителни научни трудове и постижения. От сутрин до късна вечер безчет професори ни облъчват със своите тези и контратези от телевизионни екрани, радия, печатни, електронни и всякакъв друг вид медии. Хората са объркани – на кого да вярват, как да разберат, кои от тях са истински и кои менте?“, пише възмутено Валентин Василев.

  „Още по-трагично е положението с висшите училища. Те са 54 на брой, което също е световен рекорд! С малки изключения, основната задача на повечето от тях е да събират пари и да раздават или ПРОДАВАТ дипломи на килограм, без реално покритие. Вследствие на това в топ 1000 на световната класация на университетите попада само Софийският университет – място 650! Висшето образование в България е тотално девалвирано“, остър е бившият министър от СДС.
  „Няма значение дали си учил съвестно или си получил титла или диплома по „другия“ начин. Тези, вторите, дори са по-напористи. Те по-лесно си проправят път към държавни поръчки или служебна кариера. Те напират и към парламента, а от там и към правителството. Искат да приемат закони и да управляват. Ама не могат и създават бъркотия, защото умственият им багаж е скромен! Бавно, но сигурно, образованите интелигентни българи биват измествани от онези, вторите. Това аз наричам „пандемия на простотията“. А българска ваксина за нея все още не сме открили!“, анализира Валентин Василев
  ПЛОВДИВ ВОДИ С „ХОНОРИС КАУЗА“ ОТ ПУ ЗА КАМАТА И ОТ АМТИ +И +ХИБРИДСПЕЦ ПРОДАДЕНА НА МЕНДЕТО МИЛАТА ОТ ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТИТЕ НА БАНда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.