Президентът връчва мандат на ПП утре

Избори 2021 Новини
Румен Радев

Дали Кирил Петков ще бъде номиниран за премиер предстои да се изясни

Утре, 01.07, в 17 ч. президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“ , съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров ще отиде на „Дондуков“ 2 да получи мандата. Дали Кирил Петков ще бъде номинацията на най-голямата по численост парламентарна група още не е ясно, предвид разривът в отношенията между ПП и БСП. Преговорите между коалиционните партньори продължават.

Разривът в отношенията им дойде с новината, че България гони 70 руски дипломати и служители от страната, които са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България. Дипломатите трябва да напуснат страната ни до неделя, 3 юли. Несъгласна с решението, вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова постави ултиматум: БСП ще преговаря за участие в нов кабинет, само ако предложеният от ПП за министър-председател не се казва Кирил Петков.

Без подкрепата на коалиционни партньори ПП няма как да сформират мнозинство в 47-ото Народно събрание. Сега те имат 67 народни представители в 240-членния парламент. Стабилният досегашен партньор в коалицията – „Демократична България“ – разполага с 16 народни представители. БСП имат 26, а напусналият правителството бивш коалиционен партньор – ИТН – 19. Отцепилите се от ИТН след разрива с кабинета с формалния мотив „Северна Македония“ са 7.

От формациите извън сегашната коалиция – ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане – първите са представлявани от 59 народни представители, вторите – от 34-има, а най-малката парламентарна група, излъчена от проруската партия „Възраждане“ – с 12.

Правителството с премиер Кирил Петков бе свалено с успешен вот на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС. Седмица по-рано опозицията свали от поста председателя на 47-ото НС Никола Минчев (ПП).

Президентът Радев ще връчи мандата утре след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Това ще се случи след набързо проведени от него консултации за съставяне на правителство в отсъствието на „Продължаваме промяната“ и БСП. Радев не уважи молбата на ПП за отлагане на срещите поради съвпадащото с определените от него ден и час с разглеждането и гласуването в парламента на актуализацията на държавния бюджет. Разривът между него и БСП е очевиден.

Източник: offnews.bg

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.