ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Второ ДКЦ стартира кампания „Здрави очи“ с безплатни прегледи

Поетапно в профилактиката след ковид ще се включат и останалите специалисти – невролози, кардиолози, УНГ

За да посетят профилактичен преглед желаещите трябва задължително да се запишат на телефон: 032 605-816

ДКЦ II Пловдив стартира сериозна профилактична кампания с безплатни прегледи от 1 юли, съобщи управителят на общинското лечебно заведение д-р Валентина Костуркова.

„Много от пациентите заради ковид епидемията отбягваха да посещават здравните заведения и това доведе до задълбочаване на проблемите с хронични заболявания или появата на нови. Затова стартираме тази профилактична кампания за безплатни прегледи като първо ще бъдат очните прегледи, а поетапно ще се включат и останалите колеги специалисти“, коментира д-р Костуркова.

„Дистанционната работа и обучение увеличиха случаите на пациентите с промяна на диоптрите на очилата. Тези проблеми са лесно преодолими с изписване на нови очила. По-тревожно е положението с т.нар. „тихи крадци на зрение“ – диабетна ретинопатия  и глаукома“, обясни офталмологът д-р Радостина Господинова. По думите й диагностицираните навреме могат да бъдат адекватно лекувани и намаляват инвалидизацията на пациента. В ранните фази те протичат почти безсимптомно и могат да се установят единствено при преглед от лекар специалист. Когато са открити късно, шансът за възстановяване на зрението е малък. Тя допълни, че в поликлиниката има модерен апарат за измерване на вътреочното налягане без капки и разширяване на зениците. Повечето хора с повишено вътреочно налягане нямат никакви оплаквания. Ето защо редовните профилактични прегледи при офталмолог са много важни за ранното откриване на очна хипертония.

Според д-р Господинова преболедувалите ковид също е добре да направят профилактични прегледи при офталмолог, защото при някои пациенти заболяването е причинило засягане на съдовете на окото.

Д-р Господинова препоръчва при никакви оплаквания офталмолог да се посещава веднъж годишно, но при дори най-минимален дискомфорт, веднага да се потърси консултация.

За прегледите по време на кампания не се изисква направление от лекар.

За да посетят профилактичен преглед желаещите трябва задължително да се запишат на телефон: 032 605-816.

Датите, на които ще се извършват прегледите са:

05.07.2021 г.

06.07.2021 г.

12.07.2021 г.

13.07.2021 г.

19.07.2021 г.

В часовете от 08.00 – 10.00 часа.

01.07.2020 г.

08.07.2021 г.

15.07.2021 г.

В часовете от 16.00 – 18.00 часа.

Общинското лечебно заведение ще продължи профилактичната кампания през летните месеци като допълнително ще бъде обявен графикът на безплатните прегледи  при останалите специалисти. Следващата група безплатни прегледи ще бъдат при невролог.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина