Окончателно: Собствениците на съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 трябва да го укрепят

Градът Забравеният град Новини Под ножа
тютюнев склад

Бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич ще трябва да укрепят съборения от тях тютюнев склад на „Одрин” 8. Това е окончателното решение на Върховния административен съд. ВАС отхвърли жалбата на собствениците на културната ценност за отмяна заповедта на кмета на Пловдив да укрепят останките на сградата и потвърди решението на Административен съд – Пловдив.

Жалбоподателите Николич и Бранеков поискаха касационният съд да обяви заповедта на кмета и решението на РДНСК за незаконосъобразни с аргумент, че се нарушава материалния закон. Според  юристите на общината обаче  жалбата е основателна.

В мотивите си Административен съд сочи, че от събраните по делото доказателства се установява, че сградата не само е част от ансамбъла  по ул.“Иван Вазов“ и ул.“Цанко Дюстабанов“, включена в териториалния обхват на Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ , но и още през 1975 година е обявена на самостоятелен паметник на културата. Той отхвърля жалбата на собствениците като неоснователна.

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви днес, че общината ще се опита да накара собствениците на сградата да я укрепят във възможно най-кратки срокове. В противен случай от кметството трябва да го сторят със собствени средства, а след това да си търси вложените за това средства от бизнесмените. Тази процедура обаче винаги е твърде сложна и продължителна.

Споделете ни във:

1 thought on “Окончателно: Собствениците на съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8 трябва да го укрепят

  1. Жалко, че съдът не може да ги осъди да го възстановят напълно каза:

    Но и това решение е някаква светлина в тунела за Тютюневия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.