На зоопарк като на кино

Градът

Кметът не знае колко точно дървета са изсечени при строителството на зоологическата градина

Купуват животни през март, в началото на юни подготвят документацията за Акт 16

Колкото цената на билет за кино ще струва входът в новия пловдивски зоопарк след завършването му. Все още не е изготвената цялостната ценова стратегия за бъдещата зоологическа градина, но от сега е сигурно, че билетчето под тепетата ще е по-скъпо от това в столичния комплекс. Идеята е като влезе човек да може да прекара пет-шест часа със семейството си. Да гледа животните, да се разходи в зелена среда, да пие кафе в заведението, което ще се намира в парка. Да може да прекара един цял ден тук, обясни днес кметът Иван Тотев, при инспекция на строителните дейности край Гребния канал. Градоначалникът разкри, че за зоологическата градина ще се създаде ново общинско предприятие, което ще е с екип от 15 души. Това ще се случи в някоя от пролетните сесии на общинския съвет, когато строителството вече ще е в много напреднала фаза. Очаква се през юни да имаме готовност да започнем работата по документацията за Акт 16, допълни кметът.

Той не знае точно колко дървета са изсечени при изграждането на зоопарка. Заяви обаче, че предстои мащабна залесителна акция в самия комплекс и площите около него. В момента стволове от покосени дървета има навсякъде в района.

Започваме изграждането на дървени къщички за 22-та хабитата, които ще се намират в 40-декаровата градината. На най-голяма площ за живеене ще се радват мечките- точно 3 декара. Ще имат собствено езерце дори, обясни изпълнителят на проекта инж. Запрянов. Сигурно е, че ще има бизони, камили, якове, лами. През март, с гласуваните 120 хиляди лева в местния парламент, общината започва да купува животни. Ще приема и дарения от други градини. Пак през март ще бъде обявена акция за осиновяване на обитателите на пловдивския зоопарк.

Ще се изграждат водни площи, пещерни конструкции. Всички хабитати ще са възможно най-близки до природата. Паркът ще отговаря на всички съвременни европейски изисквания. Тук постоянно има посещение на специалисти от МОСВ, тъй като можем да кажем, че проектът ни е пилотен за България, каза още Иван Тотев.

Споделете ни във:

7 коментара за “На зоопарк като на кино

  1. Зоопркове, циркове и т.н. “забавления” включващи животни са отживелица и трябва да бъдат забранени! Защо не влезнат общинарите в клетките да им се порадват колко са широки и удобни? Пълна простотия!

  2. не се ли замислят каква смрад ще бъде по гребната през лятото от тази зоологическа градина. Сигурно е единствената построена в гора.

  3. и да не забравите че ще има заведение в естествения хабитат на животните, щото наоколо в парка има няма вече поне 10 заведения но те не са достатъчни за да се усети цялостно духа на парка!!!

  4. Само откровени дебили могат да унищожат половин парк с изсичане на 50 годишни дървета ( в града с пословично най- мръсния въздух в Европа! ), окаляне на цял квартал от безумни строители ( помаците си живеят по оборите и не им прави впечатление)… но пък кметът е горд..ше има кинти бате! Толкова за парк Отдих и Култура , нито ще има отдих, нито ще има култура, само безброй коли, тежки и черни жиБки , кифли на кило и врякащите им наследници…

  5. Ужас, поредната лъжа на кмета. нали в начлото разправяше как нямало да се сече, а сега яко – ама и хората са с къса памет! Срам и позор да осекат парка и после да засаждат наово дръвчера…яката далавера и въртене на пари,а клетките са пак малки, тесни, депресарски! Е как не се научиха, че правят затвор, а не зоопарк. Една Бразилия е по-напред от нас в зоопарковете, и не само!

  6. Да фалира дано, заедно с хотела си, макар че с парите, които отмъкнаха ще е малко трудно! “Мащабната залесителна акция” от клонки как ще компенсира десетките отсечени дървета на по 40-50 години в целия “Парк отдих и култура”? “Най-близки до природата” – бетонът е особено близък, както и голият кър, който оставиха строителите на мястото на гората! Горките животни, които ще се пържат цяло лято на слънце в този концлагер!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.