Free Plovdiv Tour на 10 години

Градът Изпод тепето Новини
Free Plovdiv Tour

Градът под тепетата посреща туристите и гостите на града вече десетилетие с безплатната обиколка

Концепцията free tour е изключително популярна в Западна Европа и набира все повече почитатели навсякъде по света. Това е един страхотен начин да научиш повече за даден град през очите на местен гид, срещайки хора от шест континента. Независимо от финансовите си възможности.

Вдъхновението на Сдружение 365 всъщност идва именно от един фрий тур в Берлин. Нима българските градове не биха могли също да приложат подобна концепция, за да запознават гостите си с богатата си история и култура?

Организацията започва своята дейност в София през 2010г., а през 2012г. вече стартира проекти и в Пловдив и Варна. Free Plovdiv Tour се провежда за първи път на 13.07.2012г. От тогава екипът не е спирал работа, освен при извънредна ситуация, каквато е локдаунът. Сменяни са стартовата точка, маршрутът и часовете на провеждане, но ядрото на концепцията е непроменено – всеки ден в Пловдив човек може да се включи в безплатен пешеходен тур.

Гидовете на Free Plovdiv Tour имат най-често гости от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Израел и Австралия. Не са малко и любознателните българи, които се присъединяват, за да научат нещо ново за града.

Free Plovdiv Tour

Туристите обикновено се влюбват в Пловдив и признават, че не са очаквали да открият толкова многопластова история и зашеметяваща красота във втория по големина град на България. Любими спирки на гостите са впечатляващият Римски театър, уникалната Куюмджиевата къща и Небет тепе със своята спираща дъха гледка.

10 години по-късно Free Plovdiv Tour се провежда всеки ден от 11ч, стартирайки пред сградата на Общината на площад Стефан Стамболов 1. През уикендите има два допълнителни безплатни маршрута в 11ч (Socialist Architecture Tour в събота и Plovdiv Graffiti Tour в неделя) и допълнителен час на провеждане – в 18ч.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.