Апелативният съд пусна под гаранция обвинените за промишлен шпионаж в завод „Арсенал”

Градът Криминале Култура Новини Темида

Апелативен съд – Пловдив измени мерките на обвиняемите за промишлен шпионаж в завод „Арсенал“ тримата чужди граждани С. З., В. З. и О. Г. Те излизат от ареста с определи на всеки от тримата мярка за неотклонение парична гаранция от по 10 000 лева. Съдът обяви, че ще бъдат освободени след внасяне на определените размери на гаранциите.

Пловдивският апелативен съд сподели преценката на Окръжен съд – Стара Загора за обосновано предположение за извършване на деянията, за които обвиняемите са привлечени  към наказателна  отговорност. Изложи кратък анализ на доказателствата, от които това предположение се извежда.

Прие, че не е налице опасност от извършване на престъпление, ако тримата обвиняеми бъдат освободени предвид тяхното чисто съдебно минало, установен социален статус и добри характеристични данни.

По отношение на опасността от укриване намери, че е с невисок интензитет и успешно би била елиминирана с мерки за неотклонение „парична гаранция“.

Заключи, че новите мерки за неотклонение отговарят на обстоятелствата по чл. 56, ал. 3 НПК, вкл. на данните за влошено здраве на  С. З. и на О. Г.  и ще постигнат целите по чл. 57 НПК.

Срещу С. З., съпругата му О. Г., двамата са с руско гражданство, и синът им В. З., който е с литовско гражданство,  са повдигнати по пет обвинения – за неправомерно осъществяване на достъп до информационна система, съдържаща информация представляваща защитена тайна; за копиране и изтриване на компютърни данни, представляващи конструктивни данни и разработки; за притежание на взривно вещество; за транспортиране на технологии с двойна употреба, представляващи конструктивни и технологични документи. Петото обвинение е за кражба на неустановена дата и месец през 2021г. до 05.10.2021г. в гр.Казанлък, когато С. З., в качеството си на длъжностно лице – ръководител направление „Кумулативни боеприпаси“ към „Арсенал“АД – Казанлък, като се е възползвал от служебното си положение, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като извършител с другите двама обвиняеми, е отнел чужди движими вещи.

Определението на Апелативен съд – Пловдив и окончателно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.