Трябват спешни действия по разваляне на сделката за Панаира

Гласове

За това се обяви Спас Гърневски, който вече няма да представлява Община Пловдив в Общото събрание на "Пълдинтур инвест"

Градът е загубил имоти за около 140 -150 млн. лева с апорти в дружеството, твърди той  

За спешни действия  по „каузата  Пловдивски  панаир“, призова новоизбраният народен представител от Пловдив Спас Гърневски. Той обяви, че вече няма да представлява Община Пловдив в Общото събрание на фирма "Пълдинтур инвест“, тъй като напуска Общински съвет, за да влезе в Народното събрание.

Припомняме, че дружеството "Пълдинтур инвест" бе създадено преди близо 10 години, между общината и бизнесмена Георги Гергов, а целта бе приватизация на "Международен панаир – Пловдив". Като представител на град Пловдив в дружеството екскметът Гърневски многократно повдигаше темата за фактическото ограбване на общината, чрез юридически хватки и измами. През последните месеци той изпрати десетки писма до институции и сезира Прокуратурата с искане за проверка.

По време на последното си участие в заседание на местния парламент в четвъртък Гърневски съобщи, че е депозирал писмо в Окръжна прокуратура, с което уведомява да се изпраща кореспонденцията по проверката на "Пълдинтур инвест" директно в Общинския съвет – Пловдив. Вижте коментарът му пред Под тепето: „За съжаление нямаме никакво време. Вчера внесох питане до Окръжна прокуратура, защото всичко приключва на 19 април, ако не се вземат мерки. За това подсетих отново. Всички възможни институции са сезирани с всички материали. За сега няма отговор, но може би хората работят.“

Става дума за това, че на 19 април 2017-а година  изтича 10-годишния давностен срок, в който могат да бъдат предприети действия по оспорване на  четвъртото увеличение на капитала на дружеството.  Община Пловдив започва участието си със 75% дял, припомни Гърневски.  „Налива имоти, а от другата страна през дружество те се източват, чрез увеличение на капитал. До третото увеличени общината е притежавала  51%, а с гласуване и вписване на четвъртото делът и пада на 25% и губи контрола върху всички имоти,“ припомни схемата той.  Освен това Община Пловдив, като акционер  не е получила нито лев дивидент, изтъкна депутатът. По негови сметки и видени документи от експерти става дума за имотите за около 140 – 150 млн. които общината е загубила. Той заръча на следващия представител в Общото събрание да продължи започнатата от него битка за връщане на апортираните общински имоти в "Пълдинтур инвест".

Констатациите му са направени на база на издирвана и изискана от различни институции информация, тъй като в Общината и Об С, не е подавана такава. „ При сглобяване на информация от различни източници и чрез институции, на които писах и ми връщаха отговори,“ поясни Гърневски.

Той цитира сериозни доклади на Главна дирекция „Криминална полиция“ от 2010 година. „Изключително сериозна проверка в доклада за приватизация на Пълдинтур инвест и чрез него на Панаира, там става въпрос за много сериозни констатации, включително за фалшифициране на документи, с които се е стигало до придобиване на имущество. Когато направих справка на докладите със записите в Агенцията по вписванията става ясно, че са достоверни.“ Според документи по тези проверки дори  Аквапарка е незаконен до ден днешен, каза още Спас Гърневски.

Целият Общински съвет застана зад тази кауза и сега е време институциите да си свършат работата, „ тъй като сигналът е доста сериозен и фактът, че никой не излезе да го опровергае, показва че действително в подадените материали може да има истина.“  

В същото време стана ясно, че от Държавните инстанции, сезирани от Гърневски за нарушения при учредяването на смесеното дружество, някои са отговорили. Например АДФИ, от където са заявили, че нямат правомощия да проверяват дружеството. От Министерството на правосъдието са обяснили, че петимата европейски прокурори, до които е изпратил сигнал, са изпълнили мисията в България и са си заминали.

В качеството си все още на общински съветник Гърневски обяви, че е действал бързо, но е имало забавяне, тъй като се е видял принуден на предишна сесия да изтегли преписката. Обяснението му е, че не е  искал  да се политизира по време на изборите. Той загатна и за оказан „някакъв натиск от прокурори върху служебни лица,“ но не разкри подробности за това.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.