ГласовеНовиниРазследване

БХК с позиция за скандалния клип в пловдивски мол

Емили с тротинетката не е отличена за Човек на годината и не е номинирана от комитета. Необходим е тежконаказуем състав в НК за деяния на основата на увреждане, се казва в позиция на БХК

Българският хелзингски комитет излезе със нарочна позиция във връзка с инцидент в пловдивски мол, документиран с разпространено в социалните мрежи видео, на което се вижда младеж, воден на каишка и заставян да изпълнява команди като куче и за когото се твърди, че е участвал в действията не по своя воля и е със специални образователни потребности.

Прокуратурата погва „инфлуенсъри“ заради гавра с момче със специални потребности

Арестуваха Чеченеца и Тошо Куката

Българският хелзинкски комитет заявява следната позиция:

„Съгласно съобщения на медии районната прокуратура в Пловдив се е самосезирала и работи по случая, като обстоятелствата по него и най-вече – осъществен ли е състав на престъпление по Наказателния кодекс – предстои да се изяснят.

Като принципно положение обаче следва да отбележим, че престъпни деяния на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като уязвимост на жертвата, следва да се признават като т.нар. „престъпления от омраза“, т.е. престъпления с дискриминационен елемент. Поради това през 2022 г. представители на Българския хелзинкски комитет, като участници в две работни групи за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предложиха на Министерството на правосъдието, наред с друго, да бъдат въведени в кодекса тежконаказуеми състави на деяния, извършени на основата на увреждането на пострадалото лице. Това предложение не беше възприето и законопроектите бяха внесени в Народното събрание без него. В такива случаи обаче обвинението има възможност да изтъкне това обстоятелство като утежняващо отговорността на извършителите, а съдът има възможност да го вземе предвид именно като такова обстоятелство при индивидуализиране на евентуално налаганото наказание.

По повод разпространяването в социалните мрежи на снимки на едно от лицата, участвали в събитията – Емили Йорданова, – на която тя показва своя грамота за номинация от годишните правозащитни награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, бихме искали да отбележим, че тя не е била отличавана с награда и да припомним, както и при предходни опити да се дискредитира организацията ни, че БХК не номинира личности и организации за наградите „Човек на годината“. Номинации се събират и възможност да номинира има всеки. Грамота като номинирани получават всички номинирани. Награди се връчват само на отличените от журито на наградите. Емили Йорданова не е била отличавана в наградите „Човек на годината“, а мотивите на номиниралото я лице се основават на оценка на дейността ѝ към 2021 г.“

По-рано днес Емили с тротинетката заяви по медиите, че не е виновна.

Снимка: Facebook

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина