ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

Актуално Гласове Новини Под лупа

Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“

„Трябва да има реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост,“ пишат в открито писмо от НПО-то

Няма да има парад, подкрепете ни. Това е обобщеното звучене на отворено писмо, което разпространи до медиите Симеон Василев – председател на фондация „Глас-България“. Поводът е скандалът, който гръмна, подпален от конкретни политически партии и последвалата вандалска атака срещу сградата на ОФ „Пловдив 2019“.

В писмото фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на ЕСК. Декларацията е адресирана конкретно до: кмета Иван Тотев,  Общински съвет и фондация „Плодив 2019“.

Симеон Василев определя случилото се В последните дни като: „организирано  разпространение на неверни твърдения относно проекта на фондация GLAS Балканска гордост # Balkan Pride“, „лъжи“, „охулването“, които са добили „ истерични размери и заплашват доброто име на града, нормалното провеждане на инициативата ЕСК и въпросният проект.“

От НПО-то изразяват категоричното си несъгласие със ситуацията и призовават за институционална реакция срещу езика на омраза, заплахите и посегателството върху общинска и частна собственост, на което вече станахме свидетели.

Председателят Василев дава подробности за проекта: „Балканска гордост # Balkan Pride беше одобрен за финансиране по конкурса „Малки проекти: събития и общностно участие”, насочен към акции за подобряване на диалога между различни социални, възрастови, етнически и други групи и малцинства. Проектът е на стойност 11 000 лв, от които 4000 са собствено финансиране, а 7000 финансиране от ОФ „Пловдив 2019”. Той не включва организиране на Прайд шествие в Пловдив, а представяне чрез фотографии на историята на шествията на Балканите под формата на изложба, която е планирана за осъществяване на закрито през месец юли в града. В проекта влизат още музикално събитие на група барабанисти от Солун и публична дискусия по темата за приемането, ценностите, какво ни сближава.

Проектът за първи път поставя въпроса за съжителството на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието. Очакваме той да започне диалог по темата за преплитането на националната култура и традиции и сексуалната ориентация и полова идентичност и да направи крачка напред към разбиването на стереотипите, свързани с ЛГБТИ хората в контекста на балканските традиции. С включването му в програмата на Европейска столица на културата, Пловдив 2019 демонстрира отвореност към всички теми и затвърждава мотото на цялата инициатива, а именно #ЗАЕДНО.“

Накрая писмото завършва с констатацията , че Пловдив и неговите жители винаги и с право са се гордеели със своя дух на приемане и мирно съжителство между различни етноси и малцинства.

И следния апел: „Затова Ви призоваваме да осъдите политизирането на инициативата Европейска столица на културата и опитите за партиен диктат върху програмата на Пловдив 2019, както и да вземете мерки за опазването на обществения ред и общинска собственост с цел  нормалното провеждане на различните прояви от културния календар на града.“

Споделете ни във:

17 коментара за “ЛГБТИ: Няма да има парад, подкрепете ни!

 1. Не знам за гейове ама има ли някаква кинта да обадм еее мн ми се фиска хуахуахуаааа

 2. “…Фондация GLAS иска институционална подкрепа против политизирането на културния календар на „Пловдив 2019“ ЛИ?
  1. САМОТО ВКЛЮЧВАНЕ ТИХОМЪЛКОМ В “КАЛЕНДАРА” НА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОЯВИ, МАНИФЕСТАЦИИ И ПРОПАГАНДИ ПРЕДСТАВЛЯВА . . . ПОЛИТИЗИРАНЕ = НЕ ЛИ? СЛЕДОВАТЕЛНО – МЛЪК. ЧИБА!
  2. НИКАКВА “КУЛТУРНОСТ” НИТО “ИЗКУСТВЕНОСТ” НЕ СЕ СЪДЪРЖА В ЛГБТИ, А СА МО . . . ЩЕНИЯ, КОИТО СА НЕУМЕСТНИ В ПРОГРАМАТА ЕСК2019 (ЗА СМЕТКА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!)
  3. УПРАВНИЦИТЕ ВЗЕМАТ ОТ НАС ЗАПЛАТИ, ЗА ДА УПРАВЛЯВАТ ГРАДА И НЕ РАЗРЕШАВАМЕ ДА СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО С ЩЕНИЯТА НА ЛГБТИ, НА МОТОРЕТКАДЖИИ И МОРМОНЦИ.
  4. ДУМАТА ГЛАС НАПИСАНА НА ЛАТИНИЦА Е БЕЗСМИСЛИЦА, КОЕТО ИЗДАВА ИДИОТИЗаМА НА ТАЗИ АГИТКА.

 3. Пловдив ще е първият град, където ще има бракове между еднополови двойки и сеца осиновени от еднополови двойки

 4. Ехеее! Всичките хомосексуалисти, които ги е срам да си признаят, сега стоят тук и пишат как “педалите” нямали място в България хаха, 21ви век е бе, хора, вече няма нужда да се криете 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.